Herkese iyi pazarlar. Bu hafta sizlere UBP-DP hükümetine öneri niteliğinde olacak olan herkese eşit maaş artışı konusunda ki görüşlerimi paylaşacağım. Bildiğiniz üzere Ocak-Haziran 2016 TÜFE (ENFLASYON) artışı KKTC devlettinden maaş çeken her kesimin maaşlarına yansıtılması yasal bir zorunluluktur. Bu yasal zorunlukdan yararlanları sıralayacak olursak;
• Kamu Gorevlileri Yıllık Maaş Baremleri,
• İşçilerin Saat Başı Ücretleri ve Baremleri,
• Güvenlik Kamu Görevlilerinln Yıllık Maaş Baremleri,
• Ögretmenlerin Yıllık Maaş Baremleri,
• Atatürk Öğretmen Akademisi Akademik Personelin Maaş Baremleri,
• Sözleşmeli Personel Aylık Maaş Cetvelleri,
• Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş-Ücretleri Tablosu (47/2010 Sayılı Yasa),
• Güvenlik Kamu Görevlileri Aylık Maaş Baremleri (47/2010 Sayılı Yasa),
• Sözleşmeli Personelin Aylık Maaş Cetvelleri (47/2010 Sayılı Yasa),
• Şehit Aileleri ile Malüllere Yardım Kuralları Altında Maaş Alan Zümrelerin Aylık Maaşları,
• K.T. Sosyal Sigortalar Yasası’nın 149-157 Maddelerinin I ve ll Numaralı Cetvellerinden Maaş Alan Zümrelerin Aylık Maaşlarıdır.
Ocak-Haziran 2016 TÜFE (ENFLASYON) oranı yüzdesel olarak Haziran 2016 ayı sonunda açıklanacaktır. Fakat beş aylık TÜFE ORANI % 1,86’dır. Haziran 2016 ayı sonunda açıklanacak altı aylık Tüfe beklentisi yaklaşık olarak % 2,5 oranını geçmeyecektir. %2,5 olacak şekilde Kamu’ya yeni girmiş bir üniversiteli kamu görevlisi maaşına brüt olarak yaklaşık 70 TL (net olarak ise yaklaşık 50 TL) artış alacaktır. Buna karşılık devlette müsteşar olarak görev yapan bir kamu görevlisi %2,5 artış olacağı düşünülürse maaşına brüt olarak yaklaşık 300 TL (net olarak ise yaklaşık 220 TL) artış alacaktır. Böyle bir uygulama yani % artış verilmesi kamu’daki maaş artışındaki makasın açılmasına ayrıca çalışma barışı açısından son derece olumsuz olacağı kanısındayım. Ayrıca gündemdeki yerini koruyan 47/2010 sayılı yasa tahtında (Halk Tabiri ile Göç Yasası) Kamu’ya yeni giren çalışanların maaşlarındaki anormalilerinde giderilmesi veya iyileştirmesi adına HERKESE EŞİT MAAŞ ARTIŞI uygulaması için mevcut hükümet olan UBP-DP koalisyonu hızlı bir şekilde Bakanlar Kurulu’ndan geçireceği bir kararla (geçmişte olduğu gibi Bakanlar Kurulu KARAR NUMARASI: Y(K-I) (1260-2015) bunu uygulamaya koyması beklenmektedir. Hem Kamudan düşük maaş alan kesimler, hem Sosyal Yardım alan kesimler hemde Sosyal Sigortlar Kurumu’ndan maaş çeken kesimlerin beklentileridir.
Herkese Eşit Maaş Artışı elbette Kamu Maliyesi’ne yük getirmeyecek şekilde de hesaplanmalı ve uygulamaya geçilmelidir. Yani, %2,5’lik TÜFE artışının toplam Bütçeye yansımasının her maaş alana bölünerek bütçeye külfet oluşturulmayacaktır. UBP-DP koalisyon hükümetinin HERKESE EŞİT MAAŞ ARTIŞI uygulamasına geçeceğini düşünerek, dar gelirli vatandaşları burdan selemlıyorum. Beklentileriniz karşılanacağını umut ederek herekese iyi Pazarlar…