33/1976 saylı Devlet Planlama Örgütü’nün 16. Maddesine göre; Uzun Vadeli Plânın, Devlet Plânlama Örgütünce Başbakanlığa sunulmasından başlayarak, yedi gün içinde Yüksek Plânlama Kurulu toplanır ve Plânı inceleyerek kabul edilmiş bulunan ana hedeflere uygun olup olmadığını bir raporla Bakanlar Kuruluna bildirir. Bu işlemlerin yürütülmesini Devlet Plânlama Örgütü yapar. Uzun Vadeli Plân, Bakanlar Kurulunda on gün içinde incelenerek kabul edilmesinden sonra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisine gönderir. Uzun Vadeli Plânın, yasa olarak kabul ve yürürlüğe konması için, bunun yürürlüğü ve bütünlüğünün korunması amacıyla özel yasa yapılır.
En son 1993-1997 yıllarında üçüncü beş yıllık kalkınma planı meclise sunularak yasallaşmıştı. Günümüzde ise dördüncü beş yıllık Kalkınma Planı 2024-2028 yıllarını kapsayacak şekilde 18 temmuz 2023 tarihinde Başbakan bünyesinde kamuoyuna duyurularak beş yıllık kalkınma planı hazırlanacağı ve hayat bulacağı duyurulumuştu. Hatta bu plan çok iddalı olarak 50 yıl vizyonu olacaktı KKTC’nin. Başbakanlık web portalı; https://basbakanlik.gov.ct.tr/BASIN-VE-HALKLA-%C4%B0L%C4%B0%C5%9EK%C4%B0LER/BASIN-A%C3%87IKLAMALARI/ba%C5%9Fbakanlik-tarafindan-kuzey-kibris-t220rk-cumhur%C4%B0yet%C4%B0-4220nc220-5-yillik-kalkinma-plani-konulu-kktcn%C4%B0n-50-yil-v%C4%B0zyonu-%C4%B0s%C4%B0ml%C4%B0-b%C4%B0lg%C4%B0lend%C4%B0rme-toplantisi-d220zenlend%C4%B0.
Daha sonra Eylül 2023 tarihinde Başbakanın imzası ile yayınlanan 6/2023 sayılı genelgeye (https://www.devplan.org/plan/el_kitabi.pdf) atfen özel ihtisas komisyonları kurulmuştur. Fakat nerde ise 2024 yılının ikinci yarısına gelmemize rağmen Eylül 2023’de Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan özel ihtisas komisyonları sonuca ulaşamamıştır. Üzerinden nerde ise bir yıllık süre geçmiştir. Bu tarihten sonra çıkması bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü çıkacak olan beş yıllık kalkınma planı 2023 yılında çıkması gerekirdi. Bu yapılan çalışmlaların dostlar alış-verişte görsün mantğını içermekte olup halk ile dalga geçmekten başka birşey değilidr. Devlet ciddiyetini yerle bir eden eylemler dizini olarak da yorumlayabiliriz.
Komisyon kararlarını neticesinde hazırlanacak olan beş yıllık plan Bakanlar kurulunun belirleyeceği üç bakan, Başbakan ve DPÖ müsteşarının Yüksek Planlama Kurulu kararı ile önce Resmi Gazete de sonra da Cumhuriyet meclisine sevk edilerek yasallaşır.
KKTC’de 50 yıllık cumhuriyet döneminde sadece üç kez 5 yıllık kalkınma planı hazırlanmıştır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde ise onikinci kez 5 yıllık kalkınma planları hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Anavatanda en son ekim 2023 yılında hazırlanarak 2024-2028 yıllarını kapsayan kalkınma planı yasallaşmıştır.
KKTC’de kalkınma planları kendi ayakları üzerinde durabilen ada ülkelerinde olan ‘Hizmetler Sektörlerini” de kapsayacak şekilde tüm sektörleri de içeren “istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi”, “yeşil ve digital dönüşümlü rekabetçi ekonomi ile “ nitelikli insan, güçlü aile ve sağlıklı toplum”, “sürdürülebilir çevre”, “adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim ilkelerine bağlı” olmak üzere 5 ana eksende hazırlanarak KKTC’nin geleceğe emin adımlarla ilerlenmesi sağlanmalıdır. Ama artık tren kaçtı. Umarım, 2025-2030 yıllarını kapsayacak şekilde yukarıdaki saydığım 5 ana eksende revize ederler.
Beş yıllık kalkınma planı
Paylaş
Kullanıcı113 4 Ay Önce
Bir önceki yazınızdada belirtdiğiniz istikrar sorununun örneği olmuş. Bana göre bir diğer sebeplerden biri de seçime yaklaşıyor olmamızdır. Umarım dediğiniz gibi olur ve 2025-30 yıllarını kapsaycak şekilde 4. Kalkınma planı gerçekleşir.