Japonya Merkez Bankası (BOJ) 2016'da başladığı negatif faiz politikasını sonlandırdı. BOJ politika faizini -%0,1 ile %0 aralığından, %0 ile %0,1 aralığına yükseltti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırdı ve bu yıl güçlü ücret artışlarının ilk işaretleri üzerine dünyanın son negatif faiz rejimine son verdi.
Japon faizlerinde beklentiler
Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahminine göre BOJ politika faizi bu yıl yüzde 0,1 seviyesinde yılı tamamlayacak. Ankette nihai faiz beklentisi ise yüzde 0,5’te oluştu. Bu tahmin, 2024’te başka faiz artışı yapılmayacağı anlamına gelse de BOJ’un faizleri oldukça yüksek seviyelere artıracağını bekleyen ekonomistler de var.
Sony Financial Group Ekonomisti Masaaki Kanno BOJ’un sıkılaşma döngüsünü yüzde 2’de bitireceğini öngörüyor. Itochu Research Institute Ekonomisti Atsushi Takeda ise yüzde 2,5’lik nihai faiz öngörüsü yaptı. BOJ’un şahin olacağını tahmin eden ekonomistler bankanın beklenen enflasyona göre oldukça düşük reel faizle hedefine ulaşamayacağını belirtiyor.
Yen para birimi değer kaybediyor
Şubat ayı enflasyonunun yüzde 2,9 gerçekleşmesi beklenirken BOJ’un sunduğu reel faiz -yüzde 2,8 seviyesinde bulunuyor. Piyasalar tarafından “güvercin bir faiz artışı” olarak yorumlanan BOJ kararı sonrası Japon yeni düşüşünü sürdürüyor. Para birimi, euroya karşı 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Yen, dolara karşı bu yıl yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti.
Negatif faiz uygulaması ekonomik büyümeye zarar verdi
Negatif faiz oranı ile artan enflasyon karşısında maaş artışlarının fiyat artışlarını yakalayamaması iç talepte zayıflamaya neden oldu ve harcamaların kısılması ekonomide yavaşlama yarattı. Buna ek olarak devlet bonolarında uygulanan düşük faiz uygulaması da yabancı yatırımcı çekemediğinden dolayı dış talepte zayıf kaldı ve Japon ekonomisi resesyona girdi. Böylece Japonya Merkez Bankası zayıflayan ekonomiyi canlandırmak ve ilk aşamada dış talebi artırmak için reel faiz uygulanması yönünde bir adım atarak faizleri artırdı ancak hala daha reel faizler negatif olarak seyrettiğinden dolayı faiz artışlarının artması bekleniyor. Sonuç olarak en güçlü ve üretimi yüksek ekonomilerde dahi negatif reel faiz uygulamasının ekonomik göstergeleri bozduğu ve sürdürülebilir olmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu. Keza Türkiye ve KKTC’nin de içinde bulunduğu ekonomik ve finansal zorluklar benzer şekilde negatif reel faiz uygulamasından kaynaklandı.
Japonya Ekonomisi 2012 – 2023:
Japonya Enflasyonu