Diyalog Gazetesi
2024-08-26 09:27:26

Batı’da kazandıran borsa, altın, bizde faiz /altın

Ertuğrul BUĞRAHAN

ertugrul.bugrahan@hotmail.co.uk 26 Ağustos 2024, 09:27

5 Ağustos 2024 tarihinde ABD’de işsizlik oranlarının % 4,1 beklenen tahminlerin üzerinde % 4,3 olarak gerçekleşmesi küresel piyasalarda ekonomik resesyon riskinin artışı olarak değerlendirilmiş ve Borsalardaki korku endeksi VIX, 38 puan zirvesini çıkmış ve hisse senetlerinde % 7 civarında sert düşüler yaşanmıştı. Önemli yatırım bankaları ekonomik resesyon olasılığını % 30 - % 40 bandında hesaplama yapmaya başlamıştı. Akabinde içerisinde olduğumuz haftada ABD üretim (PMI) endeksi 49,5’den 49,6’ya yükselmesi ve ülkedeki perakende satışların yüksek gelmesi resesyon endişelerini giderdi ve ABD öncülüğünde küresel borsalar yükselmeye başladı. Buna ek olarak 18 Eylül 2024 tarihinde yapılacak olan FED para politikası toplantısında faiz indirimlerinin başlamasına kesin gözle bakılırken, 500-525 baz puan indirim hedefi % 68,5 ihtimal olarak görülüyor. Böylelikle İngiltere, Avrupa Birliği’nden sonra ABD’de faiz indirimlerinin başlaması tüketim talebin artmasını ve hisse senetleri değerlerinin yükselmesi beklentilerini artırıyor. Türkiye tarafında ise Borsa’da yaşanan düşüşler sonrasında endeks psikolojik eşik 10.000 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Türkiye satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ise haziran ayında 50 puanın altında % 47,2’ye düştüğü için ekonomide mevcut konjonktür daralma trendi izliyor. Dolayısıyla kara pazartesinden sonra küresel borsalar “V” şeklinde toparlanırken Türk borsası düştüğü yerden yatay seyrediyor. Buna ek olarak Çin borsası ise düşmeye devam ediyor.

Yabancı yatırımcı borsa İstanbul’dan çıkıp tahvile giriyor

Politika faizinin % 50 bandına çıkması sonrasında mevduat ve özel sektör tahvillerini % 50 - % 53 bandına çıkarmıştır. Böylelikle döviz kurlarında yaşanan artışların faiz getirisinin altında kalmasından dolayı yerli ve yabancı yatırımcılar TL faizlerine ilgi gösterdi. Keza ekonomik daralma beklentileri sonrasında hisse senetlerinde haftalık çıkışlar atmış ve borsadan çıkış yaşanarak devlet tahvillerine değişken girişler başladığı gözlemlenmiştir. Faizlerin arttığı mart ayından sonra yabancı yatırımlar 36,5 Milyar dolardan 50 Milyar dolara yükselmiştir.

Altın yılı

Küresel faiz oranlarında indirimlerin başlaması ve ileriki dönemlerde de indirim beklentilerinin devam etmesi, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail – Filistin savaşı ve savaşların diğer ülkelerle bağlantısı ve yayılma endişeleri altın fiyatlarının dolar bazında yükselmesiyle devam ediyor. Sene başı altının onsu 2.000 usd iken 8 ayda dolar bazında % 25 artarak 2.500 dolardan işlem görürken, TL bazında gram altın ise 1.980 TL’den % 40 oranında artarak 2.700 TL’ye kadar yükselme yaşadı. Küresel tahminlerde ons altının 2.700 – 3.000 USD bandına kadar yükselmesi yönünde tahmin analizleri yapılıyor. Doların da yılsonuna kadar TL karşısında yükselmesi ise gram altını 3.000 TL’nin üzerine taşıması muhtemel olduğu düşünülüyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.