6 Şubat 2023 te asrın felaketi olarak isimlendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem 50 binin üzerinde insanın ölümüne, yüz binlerce insanın yaralanmasına yüzbinlerce evin, konutun yıkılmasına neden oldu. Karşılaşılan felaket sadece arka arkaya gelen 6 üstündeki depremlerin eseri miydi?
Bu gün deprem bölgesinde inşaat işi yapan onlarca kimse ile kovalamaca yaşanıyor!
Kimisi tutuklandı, kimisi yurt dışına kaçtı, kimisi saklandı, hala bulunamıyor. Hepsinin de ortak suçu para hırsı uğruna malzemelerden çalmak.
Ya bu inşaatlara göz yuman, kontrolleri gerektiği gibi yapmayan, inşaata ‘olur’ imzası atanlar hakkında, herhangi bir soruşturma, kovuşturma açıldığına rastladınız mı?
Belki göstermelik ve de nadiren, köşelere sıkıştırılanlar olmuştur ama hepsi o kadar!
6 Şubat 2023 öncesindeki deprem felaketlerine benzer süreçler inancım o ki yine yaşanacak, ateş düştüğü yerleri yakacak ama bir süre sonra yaşanan acılar ancak belleklerde kalacak.
Ülkemizde geçtiğimiz günlerde 28-30 Nisan tarihleri arasında Sivil Savunma teşkilatımızın ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi (IUSARC) himayelerinde ülkemizde faaliyet gösteren on üç Üniversitemizde öğrenim gören ekiplerin katılımıyla “ÜNİVERSİTELER ARAMA KURTARMA OYUNLARI USAR Games 2023 gerçekleştirildi.
(Benzer faaliyetler keşke Lise düzeyindeki okullarda da uygulanabilse)
Beşincisi yapılan etkinliklere pandemiden dolayı bir süre ara verilmişti.
Üniversitede eğitim gören gençlerin arama- kurtarma faaliyetlerindeki yetenek ve motivasyonlarını geliştirmek ve bu gibi felaketler karşısında potansiyel bir yapı elde etmeye yönelik olan çalışmalar, deprem kuşağındaki ülkeler için kaçınılmaz bir zorunluluktur düşüncesinden hareketle oluşturulan IUSARC, 24 Nisan 2012 yılında kurulmuş, konseyin kuruluşuna KKTC üniversiteleri dışında 19 yabancı ülkeden 24 üniversite katkı koymuştur. Halen IUSARC’ın 52 üyesi bulunmaktadır. 6 Şubat 2023 te yaşanan ve asrın felaketi olarak isimlendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında deprem kuşağındaki yerleşkelerde inşaat kalitesi yanında arama ve kurtarmanın ne denli hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Adıyaman'da aralarında şampiyon meleklerimizin, 35 fidanımızın da olduğu toplamda 65 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Otel başta olmak üzere arama kurtarma çalışmalarına katılan Sivil Savunma Teşkilatımızın yaptığı çalışmalar her türlü takdirin üzerindedir. Ancak böylesi felaketler karşısında Sivil Savunma teşkilatımızın gerek personel bakımında, gerekse teknik, teçhizat ve donanım açısında yetersizliği o günlerde su yüzüne çıkmıştı.
Bu durum karşısında siyasi yetkililer Sivil Savunma Teşkilatının güçlendirilmesi konusunda her türlü desteğin sağlanacağı sözlerini vermişlerdi.
Aradan aylar geçti, hayati önem taşıdığı kesin olan Sivil Savunma Teşkilatının güçlendirilmesi için her hangi bir girişim başlatıldı mı?
Unutulmasın ki, bunun vebali büyüktür, felaketlerin ne zaman meydana geleceği bilinmez. Askıda kalan sözler böylesi hayati başlıklarda geçiştirilemez.
Yaşananlardan dersler alınmadığı, nemelazımcılık devam ettiği takdirde bilinmelidir ki bunun faturası çok acı olacaktır.
Dersler çıkarılmazsa alınacak çok acı sonuçlar olacaktır!
Paylaş