Diyalog Gazetesi
2024-08-19 09:25:15

Sokaklara verilen şehit isimleri ne zaman güncellenecek?

Adnan Işıman

19 Ağustos 2024, 09:25

Uzun yıllar öncesinde toplumsal sorunları kamuoyu ile paylaşmak, belki gündem yaratmak ama işin özünde o sorunların çözüme ulaşması için ilgilileri harekete geçirmek amacı içinde kaleme sarılmıştım.
Çok uzun zamandan beri sokak isimlerine verilen Şehit isimlerinin güncelliğini yitirdiğini, duyarlı bir ilgilinin bunun farkına varılarak düzeltileceğini bekledim durdum. 
Ne yazık ki heyhat!
1974 Barış harekatlarının hemen sonrasında Geçici Türk yönetiminin 16- 1974 sayılı kararıyla soyadı değiştirme ve alma uygulamasına geçilmiş, aileler uygun soy adı edinebilmek için harekete geçmişlerdi. 
Aile bütünlüğünü simgeleyen, pekiştiren hatta geleceğe iz düşümünü gerçekleştiren soyadı ile ilgili olarak sonraki zamanlarda teferruatlı yasalar düzenlenmiş ve artık soy adı ülkemizde bu yasalar çerçevesinde alınabilir olmuştur. 
1955’lerden başlayan uzun mücadele yıllarımızda 1958 ‘lerde 196’ lerde ve nihayet 1974 Barış harekatları esnasında hemen, hemen her evden bir veya birkaç şehit verilmiş, döneminde ilgililer duyarlılık göstererek bu şehitlerimizin isimlerini çeşitli sokaklarda, caddelerde ve mekanlarda kullanma kadirbilirliğini göstermişlerdir.
Ne var ki aradan geçen uzun zaman sürecinde değişen nesiller sokak köşelerine asılan olan bu isimlere hep yabancılık çekmişler tabir yerinde ise “Fransız” davranmışlardır.
Zira bu sokaklarda asılı “Hüseyin Mehmet” “Ali Hasan” “Bülent Hüseyin “ gibi isimlere hep yabancı gözüyle bakmışlardır.
Ne var ki bu isimlerin ya büyük dayısı, amcası, ya dedesi, nenesi olduğundan habersiz sıradan bir isim gözüyle bakmışlardır. Aynı durum şehit mezarları için de geçerlidir. Sadece baba adıyla sonlanan isimler artık günümüzde bir yol gösterici olmaktan çıkmıştır.
Mehmet Akif’in mısralara döktüğü gibi “Basığın yerleri toprak diyerek, geçme tanı. Düşün altında binlerce kefensiz yatanı! 
Bana göre şehit isimlerinin güncelleştirilmemesi belirsizlik içermektedir ve kefensiz yatan şehitlerimiz konumundadır.
Maddi açıdan getireceği yükün farkındayım ancak manevi bakımdan götürüsünü düşündükçe bir büyük amaç uğruna canını veren kardeşlerimizin gerçek anlamda geleceğe ulaştırılmasını sağlamanın çok daha büyük önem arz ettiğini vurgulamakta yarar görüyorum!
Söz konusu şehit isimlerinde yer alan baba isimlerinin yanına ailenin almış olduğu soyadının yazılması, hem ailenin acını bir nebze olsun hafifletecek, hem de sonraki nesillere mücadelenin ne değerler verilerek ulaşıldığını göstermek açısından büyük bir anlam getirecektir! 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.