Tüketici Fiyat Endeksinde yaşanan artış sonucunda Mart 2015 döneminde enflasyon oranları artışa geçti. Tüketici Fiyat Endeksi periyodik zaman dönemlerindeki belirlenmiş tüketici ürün ve hizmetlerindeki fiyat değişimlerini göstermek için tasarlanmış bir ekonomik gösterge modelidir. Bu endeksteki değişimler ise enflasyon oranlarını belirler. Endeksteki değişim oranı artış yönünde ise enflasyon, düşüş yönünde ise deflasyon meydana gelmesi mevzu bahisitir. Ancak metodoloji olarak bu endeksler fiyatlardaki değişimi gösterdiğinden dolayı tam olarak yaşam maliyetlerini miktar bazında yansıtmamaktadırlar.
K.K.T.C. Devlet Planlama Örgütü’nün 6 Nisan 2015 tarihli basın açıklaması aracılığı ile Tüketici Fiyatları Endeksinin 2015 Mart ayı sonuçları yayımlanmış ve duyurulmuştur. Bu itibarla resmi verilere göre şubat ayına nazaran 1 aylık dönemde tüketici fiyatları endeksinde % 1.77 oranında artış gerçekleşmiştir. Dolayısı ile buradan anlayacağımız esas değişiklik tüm tüketici fiyatlarındaki indirimler ve zamlar dikkate alındığında bir ayda ortalama olarak hayat % 1.77 oranında daha pahalı hale gelmiştir. Mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı ve düşüşünü incelediğimiz zaman pahalılıktaki en yüksek artış sırasıyla yurt dışı turları (Fransa), cehennem topuzu, ithal çay, muz, patates, erik, bullez, lahana, domates, çilek, çiftlik yumurta, mandalina , kolakas, beyaz lahana, uçak ücretleri, ananas, çocuk için tişört, fasülye, biber çarliston ve kuru sarımsak’ta meydana gelirken, en yüksek düşüşün ise sırasıyla bakla, kabak, marul, maydanoz, brokoli, poşet çay, kestane, enginar, bezelye, gollandro, çiçek lahanası, salatalık, roka, pazı, kola, armut, çekilmiş kahve, elma, ayrelli ve yurt dışı turunda (İtalya) yaşandığı görülmektedir. Yıllık enflasyon oranı ise 2015 Mart ayında % 0.98’e yükselmiştir.
Güney Kıbrıs’ın istatistik idaresinin yayımladığı verilere göre Tüketici Fiyatları endeksi geçen aya nazaran % 0.51 oranında artış göstermiştir. Yıllık endeks değişim oranı ise % -1.88’e tekabül etmiştir. Bu durumda söz konusu olan deflasyon oranına göre hayat pahalılığı bir aylık dönemde bize göre daha az artarken, yıllık kıyasla gecen seneye nazaran düşüş yaşanmıştır. Rum tarafı verilerine göre hayat pahalılığındaki artış en yüksek seviyede kıyafet & giyimde yaşanırken, ikinci olarak ulaşımda, üçüncü olarak ise alkol ve tütün ürünlerinde yükselmiştir. Gıda ürünlerinde sadece % 0.32 oranında bir atış yaşanırken, en büyük düşüş ise ev, su, elekrik ve gaz grubunda yaşanmıştır. Restaurant, hotel, eğitim ve sağlık fiyatları endeksi ise sabite yakın oranlarda seyretmiştir.
Kuzey ve güney Kıbrıs’ın tüketici fiyat endeksi değişimleri yüzdelik olarak yıllık bazda aşağıdaki tabloda kıyaslanarak, bilgilerinize sunulmaktadır;