Diyalog Gazetesi
2024-05-12 00:14:19

Turizm sektörü ve yetişmiş eleman açığı 

İsmet ESENYEL

12 Mayıs 2024, 00:14

Bir yıl önceden bu satırları okuyanlar sezona girerken en büyük sıkıntının insan kaynağı açığı olacağını söylemiştim . Bunu derken aslında turizm sektörünün en önemli mekanizmalarından birisi olan ulaşım faktörü artık adamızda çok kanıksanmış durumda. Deniz seyahati istenilen seviyede değil, uçak ve havayolu taşımacılığı ise ne yazık ki beklentilerin çok çok gerisinde kalarak fiyat anlamında bir türlü piyasayı tatmin edemiyor.
Ne yazık ki ; devlet kadroları kesinlikle çözüm üretmekten çok çok uzakta . Hal böyleyken uçak bileti fiyatlarının bir türlü istenilen ucuz bilet anlamında istenilen standartı yakalayamaması potansiyel turizm ürününün gittikçe pahalı olmasına vesile olmaktadır. 

Yunan adalarına yolculuk 

Yunan adaları bu yıl sektörün belini bükecek.
Uçak bileti fiyatlarının yüksek sezonda haliyle normalinden daha da yukarıda oluşu; turizm sektörümüzün en büyük pazarı olan Türkiye Cumhuriyetinden turist sayısını özellikle yunan Adaları’nın girişte vize kolaylığı sağlayacak olması özellikle günübirlik ve hafta sonu seyahatlerinde geçen yıl 2 milyonun üzerinde ölçülen Yunan adaları’nı ziyaret eden TC vatandaşlarını bu yıl en az 3 milyona çekeceği beklemekte. 
Hizmet kalitesinde ve doğru oranda yapılan fiyat stratejileri öyle görünüyor ki bu yıl özellikle sektörün yetişmiş eleman şöyle dursun ; insan kaynağı bulmakta zorlanması yüksek sezonda tehlike çanlarının mutlaka sonuna kadar çalmasına işaret ediyor .. 

En büyüğünden en küçüğüne ara eleman aramakta 

Aslında son yıllarda ara eleman kelime olarak çok kullanılmasa da( teknik eleman) daha fazla tercih ediliyor; özellikle hizmetler sektöründe ( garson , Komi , meydancı , respsiyonist , kat hizmetleri , mutfak, elektrikçi , su tesisatçısı, pastacı , barista , boyacı , misafir ilişkileri ) anlamında o kadar çok yoğun bir talep var ki öyle inanıyorum ki adada bütün turizm fakültesi olan üniversiteler stajyer öğrenci temin etmekte veya tam zamanlı çalışan bulmakta müthiş bir yer içerisindeler. 
Açılan oteller ve haliyle oluşan iş gücü açığı eğer ki devlet , özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler - turizm meslek liseleri anlamında ciddi bir koordinasyon ile ihtiyaç anlamında yıllık olarak belirlenmez ise gün geçtikçe adadaki bu anlamda eksikliğin giderilmesi için atılan tüm adımlar kesinlikle sonuç vermeyecek. Kaya Oteller grubu Kıbrıs Koordinatörü sevgili Hakan Demirçeken “ neredeyse yoldan geçene papyon takıp garson yapacağız” derken vehametini de özetliyor gibiydi . 
Bu satırları yazmadan önce görüştüğüm Lefkoşa’da iskemleci Butik otel ve Restoranın sahibi Melihat Öke “ İsmet abi acil garson ihtiyacım var “ demesi bunu pekiştiren kelimelerdi. 

60 bin TL den aşağıya çalışmam hocam 

İki yıldır çok revaçta olan bir kafe zincirinde çalışan öğrencim iki hafta önce düzenlediğimiz kariyer gününde “ sen neden otellere başvurmuyorsun evlat? “ sorum üzerine kendisine çok güvenen bir şekilde “ hocam Ben şu anda tipsizler hariç 45.000 TL alıyorum , Otelde gideceğim bir otelde barista şef olarak en az 60.000 TL isterim deyince! önce şaşırdım biraz da yüzümde güzel bir tebessüm oluştu. 
Demek ki sektör bu kadar açık ve bu tip kalifiye elemana ihtiyaç duyuyor. 
Haydi bakalım hayırlısı yaz biz ne bekliyor hep beraber göreceğiz. 

Yorumlar (1)

Sami Mengütay 7 Ay Önce

Sağlıklı bir turizm politikası üretilememesi turizm sektöründe maalesef kaymağı Yunanistan’nın yemesine neden oluyor ve buna hükümetler de hiçbir önlem almıyor. Ayrıca turizmde hizmet sektöründe yetişmiş eleman sayısının azlığı ve ucuz kalitesiz eleman çalıştırma mantığı sektörün geleceğinin parlak olamayacağını göstermektedir

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.