Denizin 40 mil ötesinde bakıyorsunuz turizm panelleri, konferansları yapılıyor ve imreniyorsunuz.
Turizme gönül vermiş sektörlerin ve kanaat önderleri toplantılar yapıyor: .
“ Türkiye’mize daha fazla turist nasıl çekeriz, daha nitelikli, daha fazla para bırakan turistleri nasıl tur operatörleri ile strateji geliştirip diğer rakip ülkelerden çalabiliriz?
Daha fazla turist için hangi ülkelere yönelmeliyiz?
Evet Türkiye’de bunlar konuşulurken Kuzey Kıbrıs’ta ne yazık ki elle tutulur gözle görülür bir aksiyon planı mevcut değil.
Türkiye bu anlamda neler yapıyor?
Sunexpress'in 35. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı ve Turizm Tanıtma Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Sinan Seha Türkseven konuşmacı olarak katıldı.
Panelde sürdürülebilir turizm, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve markalaştırılması, turizmde yeni stratejiler oluşturulması ile altyapı konuları ele alındı.
Kuzey Kıbrıs’ın turizm destinasyonu olarak bu anlamada en fazla ihtiyacı duyduğu sürdürülebilir turizm, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve markalaşması, ayrıca yeni stratejiler geliştirmek en önemli eksikliklerimiz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’nin 2025 hedeflerinde neler var?
Turizmde ürün çeşitliliği ve sezonun 12 aya yayılması, Antalya’ya 2024 yılında gelen 17 milyon turistin 2025 sezonunda da 18 milyon turiste çıkarmak gibi hedefler var .
Genel anlamda ise Türkiye’nin kaynak pazarları sırası ile Rusya, Almanya, İngiltere, Polonya’nın dışında Fransa’nın da yer alması için çalışmalara hız verilmesi, Rusya Ukrayna savaşından önce Türkiye’yi ziyaret eden Rus Turist rakamına ulaşılması…
( Altı buçuk milyondan günümüzde üç buçuk milyon civarına düşmüş durumda )
Bahsettiğimiz panelde konuşan Türkiye’nin mutlaka rekabetçiliğini koruması gerektiğini vurgulayan Kavaloğlu, ‘’Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya ile büyük rekabet etmek zorundayız. Sürdürülebilir, güvenli turizme önem vermeliyiz. Spor, sağlık, gastronomi, kültürel turizm ile daha fazla turist çekebiliriz. Antalya’nın nüfusu 2,5 milyon. Ancak 6 katı turist ağırlıyor’’ dedi.
80 milyon turist 80 milyar turizm gelir hedefi
TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı ise turizmde yeni trendlerin geliştiğini, son 6-7 yılda turizmde Türkiye’nin farkındalık yarattığını bildirdi. Turizmin stratejik sektör olduğunu, bu nedenle kamu ve özel sektörün işbirliği ile turizmde potansiyeli bulunduğunu anlatan Yağcı, ‘’ Türkiye önümüzdeki kısa süreçte 80 milyon turist ve 80 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Çünkü bu potansiyel var. Barış olduğu zaman turizm de daha sağlıklı büyüyor. Turizmde altyapı elbette çok önemli. Turizmde havaalanları ve uçak çok önemli. Antalya havalimanında büyük yatırım var. Türkiye’de yüksek enflasyon var. Almanya’da da Avrupa’da da maliyetler artıyor. Türkiye’nin rekabet gücü yüksek. Turistte yeni eğilimler var. Makul fiyata daha kaliteli hizmet, daha lüks otel istiyor. Bu arada iş ve tatili bir arada yapmak isteyenlerin sayısı da artıyor.’’
Türkiye’nin yol haritasında yeni jenerasyon ile teknoloji ve dijitalleşme de var .
Satış ve pazarlama tekniklerinin ve kanallarının gittikçe teknoloji ve dijitalleşme yönelmesi Türkiye’nin bu anlamda özellikle çok gezen, gezerken de para harcayan, adeta bir keşif gibi ülkeleri seçtikleri bölgeye göre karış karış dolaşan yeni bir turist profili oluşurken bu pazara da gözünü dikti. Artık sırt çantasını alıp, cep telefonu ile gittiği her yeri fotoğraflayan, yediği her yemeği tanıtan genç bir turist tüketici profili oluştu. Ülkemizin de bu anlamda küçük olması vesilesiyle o kadar çok tarihi ve kültürel zenginlikleri ayrıca rüzgar sörfünden tutun da su altı dalgıçlığı , yürüyüş yolları , spor ve gastronomi zenginliği var ki gerçek anlamda bu gibi alternatif modellere de yönelmekte fayda var.
Ayrıca yazın güneyli komşularımızı kıskandıran “clubbing “ sektörünü de unutmamak lazım.
Aziz Kent 1 Ay Önce
Turizm Hav ulSimin devamlilogi veantikli ucak biletleri ile ola bilir saygilRiml