Diyalog Gazetesi
2023-06-21 09:35:17

Siz ne yapacaksınız, onu söyleyin!

Hasan ERÇAKICA

21 Haziran 2023, 09:35

Türkiye’deki seçimlerin tamamlanmasından sonra Türkiye-KKTC ilişkilerinde eskisine benzer bir düzenin devam edeceği ama Kıbrıs işlerinin koordinasyonunu üstlenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kişiliği ve çalışma yöntemleri nedeniyle eskisine göre daha istikrarlı ve planlı hareket edileceği anlaşılıyor. Yılmaz’ın KKTC’ye yaptığı ziyarete ve söylediklerine bakarsak bu kanaatimizin ciddi dayanakları olduğu rahatlıkla gözlemlenebilir sanıyorum. Yılmaz ve arkadaşları uygulama aşamasındaki projeleri yerinde gözlemlemeye çalışırken KKTC muhalefetine ve hatta Rum tarafında çatan konuşmalar yapmaktan da uzak durdular. “Biz işimize bakalım” der gibiydiler. En azından şimdilik…
Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs için bir gereklilik olan büyük projeleri üstlenmesi veya bu tip projelere finansman, bilgi veya teknik destek sağlaması çok büyük bir olanaktır. Bu olanak olmasa, bu tür projelerin bir hayal olmaktan öteye geçemeyeceği aşikardır.
Ne var ki, bu gibi büyük projeler, toplumsal kalkınma için bir gereklilik olsalar bile yeterli değillerdir. Bu gibi projelerin umulan yararı üretebilmeleri için daha küçük ölçekteki yatırımlarla ve çabalar ile desteklenmeleri gerekir: 
• Kurak bir ovaya su ulaştırmak tarımsal üretimi artırmak için bir zorunluluktur ama bu suyu toprak ile buluşturup işleyecek işletmeler olmazsa tarımsal üretimin artmasını bekleyemezsiniz. 
• Bir bölgeye elektrik taşıyabilirsiniz ama bu elektriği günün koşullarına uygun bir teknik ve organizasyon ile dağıtmazsanız tüketicileri elektrikle buluşturmuş sayılmazsınız. 
• Türkiye’nin çeşitli yerlerine yapılanlar gibi havaalanları yaparsınız ama gidip-gelecek yolcu yoksa bu alanları çürümekten kurtaramazsınız.
Hükümet sözcüleri, Yılmaz’ın ziyareti nedeniyle KKTC’ye yapılacak olan büyük yatırımların propagandasını yapmaya Yılmaz’dan daha fazla önem verdiler… Konuştular da konuştular… Konuştular ama bu büyük yatırımların yarara dönüşmesi için kendilerinin ne gibi çabalar ortaya koyacaklarından hiç söz etmediler…
Başbakan Üstel ve bakanlarından asıl duymak istediklerimiz ise bunlardır. Türkiye’den gelen suyu daha iyi değerlendirmek için ne yapmayı düşünüyorlar? Havaalanı 6 kat büyüdü; yolcular nereden gelecek?
Bu gibi konularda söylenecek sözleri var mı, bilmiyorum! 
Bu gibi konularda fikir ve proje üreten ekipleri var mı yoksa kendi işlerini Türkiye’den gelecek ekipleri karşılama ve ağırlama olarak mı belirlediler?


KKTC hükümet yetkililerinin Türkiye’nin yaptığı yatırımlara övgü düzmekten daha başka işleri de olması gerekir…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.