Deniz limanlarında ama özellikle de Gazimağusa’da ciddi sorunlar yaşanıyor. Konteynerler üst üstte… Her an ölümlü kazalar olabilir. Yükleme-boşaltmada sorunlar yaşanıyor; liman ithalat ve ihracat yapmayı engeller hale geldi!
Boşaltılamayan yüklerin, zamanında yapılamayan ihracatın; gelemeyen veya gidemeyen gemi ve konteynerin maliyetini tüketiciler ödüyor.
Neredeyse 20 yıldan beri limanın yenilenmesi gerektiği konuşulup durmaktadır ama taş üstüne taş, konulmamıştır. Gümrükçü olduk, liman idaresinde çalıştık; emekli olduk! Şimdi çocuklarımızı işe yerleştirmek için uğraşıyoruz. Niyetimiz onları da aynı işlerden emekli edip huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır!
Ama olmayacak! Dünya değişti; Kuzey Kıbrıs ekonomisi, biz istemesek bile büyüdü. Bu liman artık bu yükü çekemez ve çekmeyecek! O da değişecek!
Limandaki sorunlar ve ihtiyaçlarının ne olduğu sık sık konuşulmaya başlandı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırlattığı bir rapor, limanlara yatırım yapılmasının zorunlu olduğunu ortaya çıkardı.
Kim yapacak? Ne kadar yapacak? Yapılacak olan bu yatırımlar ne kadar zamanda geri dönecek? Yatırımlar için kredi kullanılacaksa bu krediler nereden ve hangi koşullarla temin edilecek?
Yakında “limanlarımız elden gidiyor” diye yollara düşeriz sanırım… Bakanlık ilgili raporu Türkiye Özelleştirme İdaresi’ne hazırlattığına göre limanların özelleştirilmesi işini bu kuruma yaptırma niyetini de ortaya koymuş demektir.
Limanlar özelleştirilecekse hangi modelle özelleştirilecek? Kıbrıs Türk sermayesi bu işe girebilecek mi? KKTC’den verilecek teminatlar bu iş için kredi temin etmekte kullanılabilir mi?
Elektrik işini STFA’ya verseydik bugün ne durumda olurduk diye sormuştum. Sonra KTHY hisselerinin Çelebi Holding veya HAVAŞ’a satılmasına engel olmakla ne kazandığımızı sorgulamaya çalıştım.
Şimdi ise geleceğe ilişkin bir soru gündemimize gelmiş görünüyor: Limanlarımızı işler hale getirmek için ne yapacağız? Türkiye’deki şirketlerin gelip bu limanları sahiplenmesini istemiyorsak bunun için ne yapacağımızı; limanlarımızı nasıl kurtaracağımızı hiç düşündük mü?
Düşünmüyorsak; yenilenemiyorsak ve yaygara koparmak için hazırda bekliyorsak liman da gitti demektir!
Limanlarımız hizmet vermekte zorlanıyor. Buna karşın ne yapacağımızı ise bilmiyoruz. Birimizin ak diyeceğine bir diğerimizin kara diyeceğini ise şimdiden öngörebiliyoruz…
Limanı nasıl “kurtaracağımızı” düşündük mü?
Paylaş