Diyalog Gazetesi
2024-05-30 09:45:16

İthal et, yerli kuzunun kıymetini artıracak!

Hasan ERÇAKICA

30 Mayıs 2024, 09:45

Hükümet ithal et konusunda kararlı durunca hayvancılar direnişleri karşılığında süte zam almaya kalktılar. Dünkü sonuçlara göre Başbakan Üstel isteklerini değerlendirme sözü verdi ve eylem şekil değiştirdi.
İthal donmuş et çok erken zamanda piyasaya girecek gibi görünüyor. Belli ki Toprak Ürünleri Kurumu, eylem devam ederken bile et ithalatı için çalışmalarını ilerletmiş… Dün, ithal ete ilişkin bilgi ve görseller bazı basın organlarında yer aldı. Kimimiz beğendi, kimimiz “asla ağzıma koymam” dedi. Kimisi, bunun taşınması Güney’den gelen kaçak etten daha sağlıklı diye hüküm kesti.
Londra’dan bir Kıbrıslı Türk, Yenidüzen’in yayınladığı fotoğraftaki etlerin İngiltere’de de bulunduğunu ama kimsenin alıp yemediğini ileri sürdü. “Bir defa alsınlar denesinler, ikinci defa alan olursa ben adımı değiştireceğim” diye yazdı.
Benim anladığıma göre ithal buzlu et, hayvancıları batırmayacak! Belki de tam tersine zengin edecek. Bu eti tadanlar, “eksik olsun” diyecek ve kasabına koşacak. Yerli kuzu etinin kilosuna 550 TL değil 1050 TL ödemeye razı olacak. 
Tarım Bakanı yurtdışından canlı hayvan ithal edilerek hayvan sayısının artırılacağını da açıkladı. CTP’nin iş insanı kökenli milletvekili Fikri Toros da aynı şeyi istedi. Bu durumda canlı hayvan ithalatına karşı eylem de yapılmayacak. Canlı hayvan ithal edilerek sürüler büyütülecek, ağıllarda daha fazla kuzu doğacak. Bir yanda “tatsız tuzsuz” ithal kuzu eti varken, diğer yanda yerli kuzular hak ettiği fiyatı bulacak.
Bütün bu işleri ithal yemle yapmak zor olabilir. Belki hükümet bundan sonra her türlü tarım faaliyetini desteklemek yerine yem üretimini desteklemeye yönelir ve yem ithalatını da serbestleştirir. Yem piyasasında rekabet artarsa yem fiyatları da makul düzeye iner, et maliyetleri düşer.
Bunlar başarılabilirse hayvancılarımızın karlılığının yükselmesini bekliyorum. Bu durumun karkas et ithal edilmesi halinde de değişmeyeceğini düşünüyorum. Hayvancıların işletmelerini modernleştirdikleri ölçüde rekabet güçleri artacak. Markete gittiğimiz zaman bir yanda taze et reyonu ve bu reyonda çeşitli kalitede et; diğer yanda dondurucularda donmuş etler olacak. Tüketiciler, keselerine ve amaçlarına göre et alacak.
Anladığım kadarıyla biz bu süreci KAVGA EDEREK geçireceğiz. Biz akıl yolu ile değişmek gerektiğini bir türlü kabullenemedik. Kavga edeceğiz ama değişeceğiz. Mecburuz!


İthal et yoldaymış… Kalitesizmiş ve kokuyormuş… Göreceğiz. Kimisi yiyecek, kimisi reddedecek. Sonuçta ithal et yerli kuzunun değerini de gösterecek!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.