KKTC’deki iktidar ve muhalefet İsrail’in Gazze’ye saldırmaması konusunda hemfikir oldu. KKTC Meclisi’nde temsil edilen iktidar ve muhalefet milletvekilleri dün Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarını hep birlikte kınadılar.
Bu kınama ne işe yarayacak bilmiyorum. Bölgemizde fink atan ABD Dışişleri Bakanı, ateşkes sağlanmadan bile olsa Gazze’ye insani yardım gönderebilmenin yollarını arıyor. Bir günde 3-4 ülke dolaşıyor. Umarım bizim bu çağrımızdan da güç alır ve başarıya ulaşır!
Gazze’deki vahşeti kınayan haberleri gördüğüm zaman, kınayan ülkelerde yaşanan dehşetengiz vakaları hatırlıyorum. Kendi ülkelerindeki vahşete seyirci kalanların başka bir yerdeki vahşeti kınamaları ne anlam taşır; bilemiyorum! Sokaklarında insan öldürülen bir ülkeden yükselen kınamalara çok bir anlam veremiyorum.
Kadın cinayetleri var ama çok şükür bizim ülkemiz sokaklarında insanlar öldürülmüyor… Henüz bu duruma düşmedik. Gazze’deki vahşeti kınama hakkımızı kullanabiliriz!
Bu kınamada dikkat çeken en önemli husus ise, iktidar ile muhalefetin bir araya gelebilmiş olmasıdır. Meclis deklarasyonu nasıl bir süreçten geçerek kabul edildi bilmiyorum ama bugün gündemimizde olan pek çok konuda da benzer süreçler yaşansa iktidar ile muhalefetin anlaşabileceğini biliyoruz.
• Dünkü haberlere göre CTP grubu, sosyal yardım maaşlarının asgari ücrete bağlanmasını önerdi. UBP grubu buna karşı mı çıkacak?
• Hazırlanmakta olan beş yıllık kalkınma planı birlikte hazırlanır ve Meclis’te karara bağlanırsa fena mı olur?
• Bence en önemlisi sağlık ve eğitim… UBP ve CTP, devlet gelirlerinden daha büyük bir payı sağlık ve eğitim yatırımlarına ayırmak için anlaşırsa şahane olmaz mı?
UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın polis nezarethanesini birlikte ziyaret ettikleri ve durumu yerinde gördükleri, geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Haberin arkası gelmedi; izleyemedim. Üstel ve Erhürman, özellikle ilaç soruşturması sırasında büyük tartışmalara neden olan nezarethaneler; soruşturulanların tutuklanması veya soruşturulanlara kelepçe takılması konusunda birlikte hareket etmeye devam ederlerse çok kısa sürede netice alınabilir ve koşullar düzeltilebilir.
Görüyoruz ki iktidar ve muhalefet birlikte hareket ettikleri zaman sonuç almak çok daha kolay olduğu gibi tartışmalar da seviye kazanmaktadır. Böyle bir ortamda yapılan tartışmaları kimse kimsenin aleyhine istismar etmeye kalkışmayacağı için sorunlar daha fazla “teknik olarak” ele alınabilmekte, teknik katkı koymaya çalışanların sözleri ağırlık kazanmakta ve sonuç daha kaliteli olabilmektedir.
Meclis deklarasyonunu görünce aklıma nezarethane ziyareti geldi. Nezarethane ziyaretini hatırlayınca gündemdeki konulara baktım; sosyal yardım veya beş yıllık plan konusunda anlaşamamanın saçma olabileceğini kavradım. Sağlık ve eğitimde yaşadığımız sorunların politik malzeme yapılmasını da yadırgadım.
Gazze için bir araya gelen siyasilerimizin, KKTC’de yaşamakta olduğumuz sorunlar konusunda doğru-dürüst bir diyalog geliştirmelerinin toplumsal ihtiyaçlarımızın başında geldiğinin altını çizmek istedim.
İktidar ve muhalefet, Gazze konusunda anlaşabildiğine göre okulları konteyner sınıflardan ve çamurdan kurtarmak konusunda da anlaşabilmeli…