Dünyanın tüm uygar ülkelerinde, anayolların temizlenmesi ve bakımı düzenli olarak yapılan, basit ve rutin bir hizmettir. Bu nedenle ilgililer, bu görevlerini, halkın şikayet etmesini ve tepki göstermesi beklenmeden, zamanında yapar.
KKTC’de ise halkın sadece seçimden seçime önemsenmesi, hesap sorma mekanizmasının işletilmemesi, görevini yapmayanlara hiçbir bedel ödettirilmemesi ve genel umursamazlık nedeniyle, diğer hizmetlerde olduğu gibi, kuru otların temizlenmesi gibi böyle çok basit bir sorun bile ya çözümlenmemekte, ya da şikayet ve tepkilerden sonra, zamanı geçtikten sonra çözümlenmektedir.
Maalesef geçmişten günümüze yollardaki kuru ot temizliğinin yapılması için, mutlaka sivil toplum örgütleri ile basının baskı yapması beklenir.
Oysa, ekonomik, görsel kirlilik ve yangın riskinden dolayı, kuru otların zamanında, yani ilk bahar girişinde her yıl düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekir.
Çünkü taze iken kolayca biçilebilen otlar, kuruduktan sonra daha zor temizlenebiliyor. Buna bağlı olarak , temizlik için gerekli emek ve dolayısı ile maliyet artar.
Ayrıca, geç temizlenen otların tohumları olgunlaşıp toprağa düştüğü için, sonraki yılda daha fazla ot çıkar.
Bir de araçlardan sönmemiş sigara izmariti atılması durumunda, kuru otlar barut gibi tutuşarak, yangın felaketine yol açabiliyor.
Maalesef bir çok sürücü, yollarda gerektiği düzeyde denetim yapılmamasından cesaretlenerek, sönmemiş sigara izmaritini araçtaki sigara tablası yerine, pervasızca yola atmaktan çekinmiyor.
Bunun sonucu olarak, her yıl ana yolların iki tarafında bulunan ağaçların bir kısmı yangın sonucu yok edilmektedir.
Ana yollardaki kuru ot kirliliği, yolda seyahat edenleri rahatsız etmesi yanında, ülkemizi ziyaret eden yabancıların da hakkımızda olumsuz düşünmesine sebep oluyor.
Aslında her yıl Mart sonu ile Nisan ayı başlarında, otların kuruduğu bilindiğine göre, belediyeler ile yollardan sorumlu devlet kuruluşu olan Kara yolları dairesi, bu hizmeti zamanında yapmalıdır.
Zaten ‘Yürürlükteki ‘yangınların önlenmesi’ yasası uyarınca, Karayolları Dairesi her yıl eleştirilmeyi ve tepkileri beklemeden zamanında, anayollardaki kuru otları temizlemekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğü nedeniyle herhalde ot temizliği için bütçesine, gerekli ödenek konulmaktadır.
Belediyeler de sırf temizlik gerekçesi ile halktan vergi aldığına göre, yerleşim yerlerindeki kuru otları, zamanında temizlemelidir.
Normalde Başbakanın ve Bakanların ,yol temizliği gibi basit işlerle uğraşmak zorunda bırakılmaması gerekir. Ancak, yollarda seyahat eden Bakanların, görevini yapmayan yetkilileri, hiç olmazsa uyarması gerekmez mi?
Ayrıca ilgililerin, yollarda seyahat eden Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların ot kirliliğini göreceğinden çekinmesi ve zamanında bu görevi yapması gerekmiyor mu?
Her gün Lefkoşa- Girne yolunda seyahat eden Başbakan ve bakanlar, yollardaki kuru ot ve çöp kirliliğinden rahatsız olmuyor mu?
Hele, muhalefetin böyle ülkemizin imajını gölge düşürücü sorunlara da biraz zaman ayırması gerekmez mi?
Kısaca belirtmek gerekirse, belediyeler ile yollardan sorumlu devlet kuruluşu olan Kara yolları dairesi, bu hizmeti artık rutin bir görev kabul ederek zamanında yapmalıdır.
Dr. Orhan Aydeniz (ocaydeniz1939@gmail.com)