Diyalog Gazetesi
2017-10-25 10:56:06

Basit sorunlara olsun çare bulunma

Dr. Orhan AYDENİZ

25 Ekim 2017, 10:56

Günlük yaşamdaki sorunları çözmek ve vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak , devletin en doğal görev ve yükümlülüğüdür.
Uygar ülkelerde devlet normal ve başarılı olarak çalıştığı için, günlük yaşamda ortaya çıkan sorunlar hemen çözümlenir.
KKTC’de ise, siyasilerin müdahalesi nedeniyle devlet başarılı ve normal bir şekilde hizmet veremediği için, en basit sorunlar bile çözümlenmiyor ve vatandaşlar gereksiz yere sıkıntıya sokuluyor.
Uygar ülkelerde yöneticiler, uzun süre çalışıp deneyim kazandıktan sonra makamlarına gelebilmektedir.
KKTC’de ise yönetici kadrolarına, akademik kariyer ve deneyim dikkate alınmadan siyasi tercih ile atama yapılır. Mevcut çok değerli beyin gücünden istifade edilmez.
Sonuçta en basit sorunlar bile çözümlenemez ve vatandaşların günlük yaşamı gereksiz yere sıkıntıya sokulur. Oysa devlet kuruluşları ile Belediyelerin normal olarak hizmet vermesi durumunda halen vatandaşların şikayetçi olduğu bir çok sorunla karşı karşıya olmayacaktık.
Herkesin şikayetçi olduğu çevre kirliliği, belediyelerin ve resmi kuruluşların yürürlükteki yasaları uygulamamaları, yani görevlerini yapmamalarından kaynaklanır.
Halen tüm yerleşim birimleri belediyelerin sorumluluğu altında olduğuna göre, yasaların titizlikle uygulanması durumunda, çevrenin kirletilmesinin önlenmesi mümkündür.
Ülkemizde, çevreyi kirletmenin suç olduğu gösterilerek herkesin duyarlı davranmasının sağlanması yerine, bilinçlendirme ve kampanyalarla sorunun çözümlenebileceği kabul ediliyor.
Vatandaşların günlük yaşamını zora sokan sorunlardan biri de, yerleşim merkezlerindeki trafik sıkışıklığıdır.
Bu sorun da Belediyeler ve devletin artan nüfus ve trafik yoğunluğunu dikkate alarak, gerekli olan kısa ve uzun vadeli önlemleri almamasından kaynaklanır. 
Herkesin şikayetçi olduğu anayollar ile yerleşim merkezlerindeki yollarda oluşan ve aylarca onarılmayan çukurlar sorununun da, Belediyeler ile Kara yolları dairesinin sırf bu görev için tamir ekibi oluşturması ile çözümlenebilecektir.
Sadece mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş zamanlarında belirli kavşaklara, bir saatliğine trafik polisi görevlendirilmesi ile bu sorunun hafifletilmesi mümkündür.
Herkesin şikayetçi olduğu adaletin geç tecelli etmesi ve asayiş sorunlarının da yine yöneticilerimiz tarafından çözümlenmesi mümkündür.
Devlet kuruluşlarındaki mantık dışı bürokratik işlemlerin ise, hiç bekletilmeden kaldırılması oldukça kolaydır.
Asayiş sorununun da çözümü mümkündür. Dünyanın en uygar ülkelerinde bile, yerleşim yerlerinde güvenlik güçleri 7/24 saat devriye görevi yapar ve suç işlenmesi caydırılır.
Yaklaşık 100 bin yabancı öğrenci ve uzak doğulu işçi bulunan ülkemizde, sokak sürekli gözetim altında tutulmalı. Bunun yolu da polislerin devriye hizmeti yapmasıdır.
Avuç içi kadar bir ülkede ev bahçelerindeki ağaçlardan meyve hırsızlığı yapılması, şehirlerdeki yaya geçitlerinde ve kırmızı ışıkta arabaların insanları çiğnemesi, kırsal alanlarda başkalarının ağaçlarının kesilip odun olarak satılması, üzücüdür .
Bazı devlet kuruluşlarındaki personel azlığı ve buna bağlı olarak vatandaşların hizmetlerin verilmesindeki sıkıntıların da, ‘idari tasarruf’ yöntemi ile memur fazlalığı olan kuruluşlardan aktarma ile çözümlenmesi mümkündür.
Kısaca belirtmek gerekirse günlük yaşamımızdaki sorunların büyük bir kısmının siyasilerin yönlendirilmesine gerek kalmadan, bürokratlar tarafından çözümlenmesi mümkündür. Ancak bunun için uygar ülkelerde olduğu gibi, yönetici makamlarına siyasi tercih ile atama yapılmasından vazgeçilmeli. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.