Büyükler bir yandan dünyayı çocukla dolduruyorlar, diğer yandan dünyayı onlar için çekilmez hâle getiriyorlar.
Bugün çekilmez, yarın, bu gidişle, yaşanmaz bir hâle...
Ne büyük bir çelişki! Ne büyük bir budalalık!
Büyüklerin yarattığı bu dünyada çocukların ve gençlerin geleceğe ümitle bakması, kötü haber bombardımanı karşısında ruhsal çöküntüye karşı sağlam durması mümkün mü?
Hayat pahalılığı. Covid. Maymun çiçeği. Genç işsizliği. İklim felâketi. Yaban hayatın, yağmur ormanlarının süratle yok oluşu. Türkiye’nin faal olarak içinde bulunduğu sınır ötesi çatışmalar. Ukrayna… Süratle ufukta beliren Çin-AB sıcak çatışması olasılığı.
Bir türlü medenileşememekten, kendi millet ve dininden olmayanı düşman görmekten, çocukluklarında geçirdikleri travmaların yarattığı ego problemleri yaşayan liderlerin neden olduğu sorunlarla sarmaş dolaş bütün ülkeler.
Devletlerin her şeyi bir yana bırakıp iklim felâketi ile uğraşması gerekiyor. Çünkü dünya ısınarak bilim insanlarının öngörülerinden de süratle yaşanılamayacak duruma geliyor. Ama bu yönde bir faaliyet yok. Tam tersi. Çin, Tayvan yüzünden ABD ile iklim değişikliği konusunda işbirliği yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Bizde durum nedir bilmiyorum. Ama Financial Times’da okuduğum bir yazıya bakılacak olursa, Britanya adalarında resmi ağızlar “memleketin her yerinde, bütün yaştaki çocuklar arasında bir anksiyete (endişe) salgını var,” diyor.
Britanya’da vatandaşlara parasız hizmet veren devlet kuruluşu NHS’e göre “muhtemel bir zihin bozukluğuna” sahip genç insan sayısı Covid salgınından bu yana, dokuzda birden altıda bire yükseldi.
Geçen yılın Nisan ile Ekim ayları arasında intihar düşünceleri, yeme bozuklukları ve kendine zarar verme gibi şiddetli ruhsal sorunlar yüzünden tedavi gören çocukların sayısında yüzde 77 artış olmuş.
Türkiye’deki gençlerin ruh sağlığının, daha zengin ve daha özgürlükçü bir ülke olan Britanya’dan daha iyi olamayacağını düşünebiliriz.
Nasıl baş ediyorlar acaba? Veya baş edebiliyorlar mı? Anne babalar, öğretmenler çocuklarının endişelerini nasıl gidermeye çalışıyorlar?
Hükûmet bu konuya eğiliyor mu?
Tıp aleminde ruhsal bozukluklar konusunda kolaya kaçma eğilimi var. Bu eğilim psikiyatristlerin ruhsal şikâyetleri antidepresan veya benzeri haplarla tedavi etmek istemesi şeklinde kendini göstermektedir.
Korkum, bu eğilimin daha da güçleneceğidir.
Oysa tersi olmalı, salgın hâlini alan ve birçok ciddi yan etkisi olan antidepresan kullanımının frenlenmesi gerekmektedir.
Benzodiazepin hammaddesi içeren Xanax, Diazem, Klonopin ve Ativan gibi ilaçlar yaygın olarak depresyon, anksiyete, uykusuzluk, panik, nöbet gibi birçok ruhsal iyi olmama durumunda kullanılmaktadır.
Bu ilaçların bağımlılık yaratmak, onlarsız hayatı sürdürememek ve suiistimal gibi ciddi tehlikeleri vardır.
Psikiyatride kullanılan hiçbir ilaç şikâyet konusu hastalığı kökünden tedavi etmez.
Büyük olsun, küçük olsun hayatın getirdiği sorunlar karşısında keyifsiz, endişeli olmak, hastalık değil insanlık hâlidir. Egzersiz, deniz, doğa yürüyüşleri, yatıştırıcı konuşmalar en iyi çaredir.
Dünyanın çocuklara yük olması
Paylaş
Sarp Ege 2 Yıl Önce
Gerçi konunun uzmanı değilim ama antidepresan ilaçların yan etkileri berbat; faydasından çok zararı var bence. Çocuklukta yetişme tarzında geçirilen travmalar ileriki yaşlarda ego problemlerine neden olabiliyor tespiti gayet yerinde olmuş. Vahşi kapitalizmin doyup bilmeyen ihtirasları ile yer kürede ısı yükselmesi nedeni ile anormal iklim değişikleri alarm vermektedir. Birde GDO lu ürünlerin gittikçe artmasının ileriki zamanlarda insanın ruh ve beden sağlıklarına zarar verebileceğini düşünüyorum.
Antid 2 Yıl Önce
"Büyük olsun, küçük olsun hayatın getirdiği sorunlar karşısında keyifsiz, endişeli olmak, hastalık değil insanlık hâlidir. Egzersiz, deniz, doğa yürüyüşleri, yatıştırıcı konuşmalar en iyi çaredir." Artı,kaliteli uyku ve beslenme sevgili M.M.
Hasan Nuri 2 Yıl Önce
Britanya’da vatandaşlara parasız Hizmet veren Sağlık kuruluşu NHS kulağa ne hoş geliyor değil mi ! NHS Sağlık kuruluşu Britanya’da kaç kişinin Ne hastası olduğunu Kaç yaşlarında olduklarını tüm detayları ile açıklayabiliyor ! Yerlerde sürünen sözde parasız KKTC Sağlık kuruluşumuz için de aynı şeyi söyleyebilir miyiz acaba ! Yeterli ilaç Doktor ve Hemşiresi olmayan KKTC Sağlık kuruluşumuzun, Parasız NHS Britanya Sağlık kuruluşu kalitesinden ne kadar uzak olduğumuzun göstergesidir!!
Yula 2 Yıl Önce
Egzersiz, deniz, doğa yürüyüşleri, yatıştırıcı konuşmaların en iyi çare olduğu konusunda aynı fikirdeyim. Tabii hap yutmak bunların yanında zahmetsiz kalıyor. Keşke her insanın gerçekten onu aktif olarak dinleyen, onunla konuşabilen ve dertleşebilen yakınları olsa, o zaman süreç daha kolay atlatılabilir. Ama bugünün yaşam biçimleri genelde buna uygun olmuyor.
Rabia 2 Yıl Önce
Psikiyatik sorunları olan insanlar başkalarına da zarar veriyor. Topluma da yük oluyorlar. İnternette başıboş gezen, onu bunu taciz eden, trollük yapanlar da var. Bir yakınım maalesef çizgiyi aştığı için kendisine dava açıldı ve şu anda sürünüyor.
Turkish power 2 Yıl Önce
Milletin sizin gibi boş vakti olmadığı tekaut ihtiyar heyetinde yer almadığı için boş boş gezemiyordur yatıştırıcı konuşmalarınızı yetmez ama evet günlerinizden iyi hatırlıyoruz üstadım camiye buyrun şadırvan da muhabbet edelim
eyyup Ocak 2 Yıl Önce
"İnsanlık Hali" Yıllar önce Milliyet gazetesinde Dikkat Eksikliği ile ilgili yazmış olduğunuz bu tanımlama sizin haberiniz olmadan hayatımıza yön vermiş ve çocuğumuzla ilgili kritik önemde bir karar alamızda büyük katkı sağlamıştı. İlaçsız okuyamaz denen çocuk Fen Lisesini bitirdi ve sınava girecek. Tekrar teşekkürler Üstad.
Nuri Şen 2 Yıl Önce
Yaklaşık 4 yıldır fonksiyonel tıp uygulayan bir hekim olarak antienflamatuvar beslenme, stres yönetimi, restoratif uyku ve psikososyal desteği sizin önerilerinize eklemek isterim
Kazım Uluseri 2 Yıl Önce
????