Coğrafyamızdaki trafik sorunu sadece yolların yetersizliği ve artan araç sayısı ile düşünülmemelidir. Yaşanan trafik sorunu ve özellikle trafik kazaları; insanın tutumu, davranışları, etik bilgisi, eğitim ve kültürel seviyesi ile düşünülmelidir.
Her gün yerel medyamızdan okumaya alıştığımız trafik kazası haberleri, insanların yaşamlarına mal olurken maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Trafik konusu sürekli olarak siyasetin, bürokrasinin ve toplumun gündeminde olmasına rağmen çözümlenmeyen bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Etkin denetim sıkıntısı ve geleneksel yöntemlerin neden olduğu çözümsüzlüğün neticelerini toplum yaşamakta ve bunun bedelini de kimi zaman canı ve malı ile ödemektedir.
Diğer bir yandan trafik kurallarına uymak hukuk düzenine karşı toplumun temel bakış açısını da ifade etmektedir. Kamusal alanlarda ve yollarda devletin belirlediği trafik kurallarına uyulması, bir yandan hukuka saygıyı ifade ederken, öte yandan insan hak ve özgürlüklerine gösterilen duyarlılığı belirtmektedir. Bunun tersi durumunda yani trafik kurallarına hassasiyet gösterilmediğinde ise hem hukuk düzenine ve devlete direnç gösterilmiş olmakta, hem de temel haklardan biri olan sağlıklı ve güvenli yaşam hakkı da riske edilmektedir. Bu bakımdan trafik sistemi çevre, eğitim, kültür, hukuk, psikoloji, sosyoloji ve güvenlik gibi birçok alanla yakın ilişki içerisindedir.
Trafik sorunlarının çözümü, kamu-toplum ortaklığında oluşturulacak bir oto kontrol sistemi ile kolayca çözümlenebilir. Sağlıklı sürdürülebilir bir oto kontrolün oluşturulması pekâlâ mümkün. Öncelikle trafik kuralları ile ilgili yasaların gözden geçirilip günümüz şartlarına ve toplumun oto kontrolüne uygun hale getirilmelidir.
Düzenlenen yasa çerçevesinde ilgili kurumun (otoritenin) onaylayacağı dijital kameralar, isteyen vatandaş tarafından, bir ücret karşılığında şahsi arabasına monte edilecektir. Her gün trafikte olan kişiler arabasına monte edilen kamera ile trafik kurallarına uygunsuz davranışları tespit ederek internet üzerinden ilgili kuruma iletebilecektir. İncelenen görüntü sonucunda tespit edilen trafik kural ihlallerine para cezası gönderilecek ve bu para cezalarının ödemelerinin %50’si kamuya, öteki %50’si ise kamera ile kural ihlalini tespit eden kişiye ödenecektir.
Tam olarak aynısı olmasa da buna benzer uygulamalar bazı ülkelerde yürütülmektedir. Bu yöntem sayesinde devlet düşük maliyetli sürdürülebilir bir oto kontrol sistemi oluştururken, bu sisteme dâhil olan kişiler de kazançlı olmaktadır. Yani kamu-toplum modelinde kazan-kazan modeli oluşturulurken, trafikte de denetleme güçlenecektir.
Son söz olarak böylesi bir uygulamanın insan haklarının ve temel hak ve hürriyetlerinin ihlali olarak değil, tam aksine bu hak ve özgürlüklerin korunması amacına hizmet edecek bir hizmet olarak görülmelidir.
Güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
Trafikte oto kontrol oluşturulmalı
Paylaş