Diyalog Gazetesi
2025-04-07 09:26:46

KKTC’yi tanıtma sevdası, Türk devletlerini ayrıştırdı!

Hasan ERÇAKICA

07 Nisan 2025, 09:26

Kazakistan’dan sonra Türkmenistan da Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açtı… Türki devletler ile ilişkileri “büyük bir siyasi proje” haline getiren, bununla KKTC’nin tanınmasını gerçekleştiremeseler bile uluslararası ilişkilerini geliştirebileceklerini ve böylece “tuttukları yolun doğruluğu” konusunda geçici kanıtlar elde edebileceklerini düşünenler sus-pus oldular.
Ama felaketler başladı mı arkası kesilmez…
4 Nisan Cuma günü, Avrupa Birliği liderliği, Özbekistan’ın tarihi kenti Semerkant’ta beş Orta Asya devleti ile düzenlenen zirvede bir araya geldi.
Aslında; Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla yıllardan beri çalışıyorlar. Batı sermayesini ülkelerine çekmek, kamu yatırımları için AB fonlarından yararlanmak ve Çin ile Rusya’ya karşı stratejik güç elde etmek istiyorlar. Bu beş devlet, 2023 yılının Eylül ayında Avrupa’da çeşitli temaslar yaparken Berlin’de Almanya Başbakanı Scholz ile de bir araya gelmişler ve 300 milyar Euro hacmindeki "Global Gateway" projesi ile diğer su, enerji ve iklim projelerini görüşmüşlerdi. Cuma günkü zirve hakkında açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Van der Leyen ise “yeni Stratejik Ortaklığı başlattık” dedi ve Global Gateway programı kapsamında 12 milyar Euro’luk bir paketi devreye soktuklarını duyurdu.
Daha başka ayrıntılar da var ama bu kadarı bile Orta Asya devletlerinin AB ile ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu göstermeye yeter. Orta Asya devletleri, dünyanın önemli güçleri ile iş birliklerini geliştirerek Rusya ve Çin ile başbaşa kalmaktan kurtulmak zorundadırlar. Çok yönlü ilişkiler geliştirebilmeleri bağımsızlıklarının ve gelişmeye devam edebilmelerinin teminatı olacaktır.
Bunu öngöremeyen Türk dış politikası, sadece ırksal bağlantılar üzerinden ilerleyerek Türki devletleri dünyanın geri kalanına karşı birleştirebileceğini hayal ediyordu… Bu politikanın cuvalladığını gösteren gelişmeler, AKP medyası tarafından ısrarla gizlenmeye çalışılıyor.
Bu gerçekleri gizlemeye çalışmak yerine, Türk devletleri ile ilişkilerin nasıl olması gerektiğini tartışsak daha iyi olacak sanırım. Ben, bu konuda akademik bir sunum yapmış ve bu devletleri siyasi amaçlarla zorlamak yerine kültürel ve tücari hedefleri ön plana çıkarmak gerektiği sonucuna varmıştım. Bu hedefe ulaşmak bile zor olacak ve çok titiz çabalar harcanmasını gerektirecektir. Oysa biz, “KKTC’nin tanınmasını” bütün Türk dünyasının temel hedefi haline getirmeye çalıştık. İşte sonuç ortada…
Gerçekçi olmak zorundayız. “Kıbrıs adasındaki gerçeklerden” söz edip duranlar biraz da dünyadaki gerçekleri görebilseler hepimiz için iyi olacak.


Türk dünyasının KKTC’yi tanımasını beklerken; onlar sadece bizden değil, Türkiye’den bile uzaklaşmaya başladılar

Yorumlar (2)

Tamer Karadeniz 1 Hafta Önce

Alparslan Türkeş ve ELÇİBEY sağ olsalardı, ne RTE, ne Tatar, ne Üstel ve ne de Ariklinin yapamadigini yapar, Türk Devletlerinin KKTC yi tanımalarını saglarlardi. Her şey para olmuş..

Tamer Karadeniz 1 Hafta Önce

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/12-milyar-avroya-kktcyi-sattilar-2316383

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.