Dünyada olduğu gibi coğrafyamızda da dernekler, sendikalar, vakıflar, kooperatifler, birlikler, meslek kuruluşları ve benzeri örgütler Sivil Toplum Örgütü (STÖ) olarak kabul edilir. Ülkemizde birçok sivil toplum örgütü bulunmaktadır. İçişleri Bakanlığının internet sayfasından elde ettiğim bilgiye göre, sadece Lefkoşa ilçesi bünyesinde 945 kayıtlı dernek bulunmaktadır. Yine aynı sayfadan bu derneklerin 627’sinin aktif halde olduğunu öğrendim.
Dün Lefkoşa’da aktif derneklerden biri olan Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği’nin olağan genel kuruluna katıldım. Derneğin adından ilk önce mesleki bir topluluk olduğu düşünülse de, derneğin kapıları üye olmak isteyen herkese açıktır. 1982 yılında kurulan dernek, coğrafyamızda kütüphane, arşiv ve diğer bilgi merkezlerinin gelişimine katkı sağlamaktadır. Ayrıca dört bir yanımızın dijitalleştiği bir zamanda unutulmaya yüz tutan kütüphanelerin kullanımı ve okuma alışkanlığının artırılması, derneğin öncelikli çalışmaları arasında yer almaktadır.
Derneğin programı doğrultusunda olağan genel kurul samimi bir atmosferde gerçekleşti. Programın sonunda yer alan dilek ve öneriler kısmı sadece dernek için değil, toplumumuzun belleği için de yapıcı olmuştur.
Günümüzün uğrak yerlerinden biri olmayan kütüphaneler, sadece ödünç kitap verme müesseseleri değildir. Toplumun belleğini oluşturan belgelerin toplandığı, derlendiği ve arşivlendiği önemli yerler olduğu dilek ve önerilerde kısmında konuşuldu. Toplumsal bellek geçmişle bugün arasında kurulan bir nevi köprü görevi görmektedir. Dolayısıyla toplumun geçmiş sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetlerinin unutulmaması güçlü bir arşiv oluşturulması ile mümkündür. Bu sayede toplumun geçmişi bugüne, bugünü de yarına taşınacaktır.
Bu genel kurulda coğrafyamızda arşivcilik ve kütüphanecilik üzerine yetişmiş pek değerli hocalarımızı, çalışma hayatlarını bu alana adamış insanları bir arada görmek ve fikir alışverişinde bulunmak büyük bir ayrıcalıktı. Böylesi seçkin bir topluluğun genel kurulunda vurguladığı ve hükümet edenlerin de dikkate alması gereken iki nokta ön plana çıkmıştır;
Birincisi toplumsal belleğin oluşturulmasına engel teşkil eden güncel olmayan ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması; ikincisi ise oluşturulacak olan toplumsal belleğin, uygun bilgi merkezlerinde toplum üyeleriyle ve özellikle de genç nesillerle paylaşılması gerekliliği olmuştur.
Böylesi toplumsal öneme haiz bir misyonu yürütecek olan Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği’nin yeni yönetim kuruluna çalışmalarında başarılar dilerim.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği
Paylaş