Diyalog Gazetesi
2024-10-10 09:38:02

Edep

Ferdi Sabit SOYER

10 Ekim 2024, 09:38

Toplumdaki değer erozyonu, siyasete; siyaset alanındaki erozyon ise toplumda oluşan erozyonu, bozulmaya, çürümeye doğru geliştirdi. Siyaset alanındaki değer erozyonu, Meclis Başkanlığı seçimlerinde kendini tüm çıplaklığı ile ortaya koydu. Bu karşılıklı erozyonun somut göstergesi, erkte bulunan siyasal aktörlerin ben merkezli tutumudur. Ama bu ben merkezli tutumun ürettiği rezaleti de tv’de gösterilen arkası yarın dizisi gibi izleyen ve “ ne be bu diye “ ciddi sorgulamayı geliştirmeyen bir de önemli toplum kesimi var. Hal bu iken toplumun ekonomisi, demokratik kurumsallaşması ve en önemli değeri olan iradesi ile kendini yönetme değeri daha da ufalanıyor.
Bu ortam içinde BB Sayın Ünal Üstel, oluşan bu rezalet durumdan kendi sorumluluklarını gizlemek için muhalefete dönük olarak imdat çağrısı yaparken şunu ifade ediyor. “ Memleket yangın iken bu yapılmaz”. Halbuki yıllardır ağır enflasyon ve demokratik hukuk devleti değerlerinin ayaklar altında çiğnenmesine dönük olarak imdat çığlığı atan sivil toplum, aydınlar ve muhalefete yönelik olarak da ülkede her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söyleyip eleştiri yapanları da yerden yere vuruyordu. Üstelik aylarca süren Kurultay serüveni içinde de topluma ve gençlere 2025 yılı içinde her şey güzel olacak mesajı veriyordu. Şimdi ise, “ memleket yangın yeri” tespiti yapabiliyor. Gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığı farkı kadar, memleketin ekonomisi ve demokratik yaşamı ile ilgili, bu denli farklı tespitleri kısa süre içinde ortaya koyan bir anlayış, hiç bir değeri koruyamaz.
Bu anlayış sahipleri artık düz aynaları yaşamlarından çıkarttılar. Onun yerine aynaya bakınca kendini dev gibi göstereni. Başkalarına, topluma ve değerlere bakınca da görüntüyü, cüce olarak gösterenleri koydular. Ne olursa olsun güçte kalmak için her şey mubah anlayışı odakları oldu. Üstelikte erkte olmak içinde hiç bir değer ve toplumun, insanı derdi önemli değildir. Bu anlayış hakim oldu. İri iri devlet, vatan, millet sözleri ifade edenler; “ ya beni veya istediğimi seçersiniz, yada ortalığı yakarım” anlayışı ile hareket ediyor. Üstelik de herkesin de bu yanlışa ortak olmasını talep ediyor.
Eskinin bir sözü vardı. “ Edep yahu” . Çünkü utanma duygusu insan olmanın en önemli duygularından biridir. Eğer bu kaybolursa aynı hataları daha büyüyerek yaparsınız. Bunun için “edep yahu” dendi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.