Diyalog Gazetesi
2024-08-13 09:53:54

Başarıya ulaşmanın dört sırrı

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 13 Ağustos 2024, 09:53

Ruth Gotian, full time çalışır, annelik yaparken çağımızın en başarılı bilim insanlarının nasıl muvaffak olduğu konusunda, 43 yaşında doktora yapmaya karar verdi. 

Öğrendiklerini kısa bir süre önce Başarı Faktörü (The Success Factor) adlı kitapta yayımladı. 

Olağanüstü başarı yakalamış kişilerin davranışlarında, kafa yapılarında, hayat tarzlarında, aynı düzeyi yakalamak isteyen kişiler tarafından ders alınacak özellikler var mı idi? 

Gotian bu sorunun cevabını öğrenmeye yönelik çalışmalarını başlangıçta Nobel ve Amerika’nın ünlü ödüllerini kazanmış bilimciler üzerinde yoğunlaştırdı.

Daha sonra onların arasına başka sahalarda üst düzey başarı kazanmış kişileri de kattı. 

İlk gözlemlediği şeylerden biri; Nobel ödülü kazanmış olsun, Olimpiyat şampiyonu veya astronot olsun, bunların zihin yapısının (mindset) birbirine çok benzediği oldu. 

Buna dayanarak, aynı zihniyet birden çok sahada geçerli ise o zaman “başarı tekrarlanabilecek bir maharet olabilir” sonucuna vardı. 

Ama kime başarılı denilebilirdi? 

Gotian’a göre kendi sahalarında çığır açmış, başarıları genel kabul görmüş, deneyimlerinden başkalarını yararlandıran kişiler “başarılı” sayılabilirler.

Gotian’ın yazdığına göre “olağanüstü başarı” yakalamış olanlarda dört ortak “akıl yapısı” veya özellik var:

İçten gelen motivasyon, azim, ardı kesilmeyen bir öğrenme arzusu ve başarının şımartmadığı sağlam bir temel.

Gerçek başarılıları motive eden terfi, övgü, diploma sahibi olmak veya ödül kazanmak gibi dış etkenler değildir. Olsaydı Nobel ödülünü kazananlar kendilerini amaçlarına ulaşmış addeder ve çalışmayı bırakırdı, diyor Gotian. 

Tersine birçok bilimci emeklilik yaşını aştıktan sonra bile çalışmalarını sürdürür. Çünkü onları motive eden dış değil, iç güdüleridir — bilinmeyeni araştırmak, çağ değiştirici bir buluşun eşiğinde olmak, meraklarının peşinden gitmek.

“Yüksek bir başarı yakalamış olanlar neden bir mesleği veya bir sorunu çözmeyi seçmiş olduklarını hiç unutmaz ve iç tutkularını araştırmalarının ivmesi olarak kullanırlar.”

Hiçbir şey, onları azmettikleri şeyin peşinden gitmekten alıkoymaz.

Üst düzey başarı yakalamış olanlar, elde ettikleri bir muvaffakiyetle yetinip başka muvaffakiyetler aramaktan vazgeçmez. Ödüllendirilmiş olsalar bile onlara o ödülü kazandıran çalışmayı bırakmaz. Nobel kazandıklarını öğrendikten sonra laboratuvarlarına gidip çalışmalarını sürdüren veya programlarındaki dersleri vermek için sınıfa dönen birçok bilim insanı vardır.

Çalışmalarından alıkoyacağı için dekanlık veya yöneticilik gibi görevleri kabul etmeyenlerin sayısı da az değildir.


Ara vermeden öğrenmeye devam etmek, başarılı insanların bir diğer ortak özelliğidir. Bundan kasıt sınıflarda yapılan öğrenme değil kitaplardan, makalelerden, bloglardan, sohbetlerden elde edilen “gayri resmî” bilgilerdir. 

Hiç kimse sıradan olmak üzere yola çıkmaz. Birçok insan başarılı olmak ister ama bu amaca nasıl ulaşacağını bilmez. Belki başarı yolunda ilerlemiş kişilerin tecrübeleri onlara ışık tutar.

15 Şubat 2022

Yorumlar (4)

Ege’de Bir Sahil Kasabası 1 Ay Önce

25 Haziran 2024 tarihindeki yazıyı yeniden yayınladınız Diyalog Gazetesi. Sırf “yayınlamış olmak için yayınlamak” konusunda aynı hızla devam ediyor bu konudaki uyarıları da hiç dikkate almıyorsunuz. “Biz değişmeyeceğiz, kabullenin” diyorsunuz adeta.

…..(Dionysos) 1 Ay Önce

Biriciğimiz Metin bey’in köşesi ile ilgili hassasiyetlerimizi o kadar yazdık, taş olsa çatlardı diyalogda tık yok.

MY 1 Ay Önce

Sevgili, Ulu çınar MM, Espasito ve okurlar, teşekkür ederim yazdiklariniz için. Kahredici ve umutsuz günler geçiriyoruz. Bir nebze olsun ferahlatmaniza ihtiyacım var. Her gün olan bitene ağlıyorum. MM olsa yol gösterse, bakış açımı değiştirse. Kocamazsan bir ahhh. Çok ozledim. Sevgiler hepinize

Ege’de Bir Sahil Kasabası 1 Ay Önce

Bugün 17 Ağustos 2024. Geçen sene bugün 17 Ağustos 2023 tarihinde Metin Bey’in Diyalog Gazetesinde yayınlanmış bir yazısı vardı. İsmi “Bizden Önce Bu Topraklarda” yine her bir satırı dolu çok güzel bir yazıydı. Okumak isterseniz diye linki bırakıyorum. https://www.diyaloggazetesi.com/m/bizden-once-bu-topraklarda-makale,12231.html

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.