banner564

Yaşa dünyada pigme imişsin gibi

Kâinatta dünya gibi hayatın gelişebileceği sayısız gezegen var ve bunların çoğu dünyamızdan yaşlı olduğu için barındırdıkları zeki yaratıklar bizden çok ileri olmalı.
Neden o zaman hiçbiri bizi varlığından haberdar etmiyor? Niye ziyaret edilmiyoruz? Niye, hiç olmazsa, bir sinyal göndermiyorlar?
Bu konuda birçok teori var.
Bir teori, diğer gezegenlerin akıllı varlık barındırmadıklarıdır. Kâinatta tekiz. Gezegenimizi nasıl hızla yok ettiğimiz düşünülecek olursa, ürkütücü bir olasılık –yaşayan son kadını karnındaki bebekle beraber öldürmek gibi ürpertici.
Bir başka olasılık, başka gezegenlerde canlılar olduğu ama bunlardan hiçbirinin insanın ulaştığı teknolojik gelişim düzeyinde olmadığıdır.
Teorilerin en ürkütücü olanı ise belirli bir kalkınmışlık düzeyine erişen bütün akıllı canlı türlerinin kendilerini yok ettiğidir. Bizim yapma yolunda olduğumuz gibi. Kâinattan bir sinyal gelmemesinin nedeni budur: Zekâ, nerede olursa olsun, belirli bir gelişmişlik düzeyine geldiğinde, kendi gibi olan diğer canlılara varlığını ilan edemeden kendini yok eder.
Bu teoriye inanırsak bütün ileri teknoloji yaratmış olan yaratıkların son kertede bizim gibi aptal olduğunu var saymamız gerekir. 
Böyle bir varsayımda bulunmanın doğru olmadığını sanıyorum. 
Açgözlülükten ve bencillikten uzak olan, diğer canlılarla uyum içinde yaşayan bir akıl, yıkıcı olamaz. Bunun kanıtı çevremizde mevcuttur. Yeryüzünde var olan milyarlarca canlı türü içinde açgözlülük, bencillik ve diğer canlılarla uyum içinde yaşayamama özelliklerine sahip tek yaratık insandır.

Bir başka gerçek daha var: Yeryüzünde homo sapiens olarak var olduğu 250,000-350,000 yıl içinde insan değişikti ve o şekilde kalsa idi, yok olmanın eşiğinde olmak yerine, gezegende ebediyen var olabilirdi. İnsan yerleşik hayata geçtikten sonra zalim ve açgözlü ve evet, mutsuz oldu. 
Genç bir İngiliz antropolog 1950’lerde üç yıl Afrika’da Kongo Nehri’nin kıyısında pigmelerle yaşadı. Dillerini öğrendi, geri döndükten sonra onları Orman İnsanları adlı kitabında* anlattı. 
Pigmeler modern dünyadakilerden çok daha kaliteli, sakin, tasasız ve mutlu bir yaşam sürüyorlardı.
“Onlar ormanda bütün zorluklarına, sorunlarına ve trajedilerine rağmen hayatı, neşe ve mutluluk dolu ve gamsız bir varoluş biçimi yapan bir şey buldular,” diye yazdı. 
Pigmeler ormanı “anne” ve “baba” kabul ediyorlardı. Kendilerini o kadar ormanın ve orada yaşayan canlıların bir parçası sayıyorlardı ki “ormandan olmayanın dışında hiçbir şey onları korkutmuyordu.” 
Avlanmadıkları zaman, ormanda silahsız dolaşıyorlardı.
Bir pigme bunu şöyle açıkladı: “Ormanın Çocukları olduğumuza göre ondan korkmamız için ne sebep olabilir?”
Lidersiz, malsız mülksüz, tanrısız ve peygambersiz, cennet ve cehennemsiz yaşayan pigmelerin hayatı işbirliği ve kavgasızlık üzerine kuruluydu. 
Avlanan hayvanlar, sayısı yüzü geçmeyen kabile üyeleri arasında paylaşılıyordu. Ve hiçbir zaman o gün yenecek olanın dışında hayvan avlanılmıyordu. Evli olmayan gençler arasında seks serbestti.
Böyle bir hayatı terk edip kâinatta başka akıllı yaratıklar var mı diye kafa patlatıyorsak kendimizi akıllı diye tanımlamak bana biraz saçma geliyor. 

 *Colin M. Turnbull/ The Forest People.

17 Ocak 2022 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 ay Önce

Diyalog Gazetesi; yazıları yeniden yayınlamanızdan kendi adıma memnunum, teşekkürler. Ama özensizliğinizden, çoğunlukla umursamaz bulduğum tavrınızdan bu kaçıncı şikâyetim bilmiyorum. 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yazı yayınlanmadı, 8 Ekim 2024 tarihinde de 3 Eylül 2024 tarihinde paylaştığınız yazıyı yayınladınız. Ayrıca Metin Bey sizinle sadece 2022 yılında çalışmadı ki, neden sadece 2022 yılından yazı seçiyorsunuz. Her yazı bir şaheser ve diğer yıllarda yazdığı yazılara da haksızlık oluyor. Bu gazeteye hâlâ Metin Bey için gelen hatırı sayılır bir okuyucu kitlesi var. Hem Metin Bey için hem buraya gelen biz okurlar için daha fazla sorumluluk daha fazla özen, beklediğim, beklediğimiz.

Pigme
Pigme @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 ay Önce

Ağzınıza sağlık. Ama Diyalog, diyaloğa kapalı görünüyor.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 ay Önce

Hayatta yaşanacak, unutulacak ve hatırlanacak çok şey var. Bütün bunlar yaşanırken, insan bir yaratıcıyı ya da evreni yaratan büyük gücü düşünüyor. Aklımızın almadığı son noktayı yaradana havale ediyor ve devam ediyoruz. Pigmeler kendilerinin dışında tüm canlılarla mutlu yaşamanın sırrını çözmüşler. Şuan yaşadıklarımız dehşet verici ürkütücü. İnsanların bitmeyen hırsı, ölmeyecek gibi metaya sarılması, birbirini acımasızca yok etmesi korkutucu. Tüm bu hengamede iz bırakanları da unutmuyoruz. Siz de unutamadığımız güzide bir insansınız, her zaman aklımızda, her daim köşenizdeyiz. Çok güzeldi sizi tanımak…

Durmuş Aksoy
Durmuş Aksoy - 2 ay Önce

Metin Münir’in yazılarını yayınlamaya devam ettiği için Diyalog Gazetesi’ne gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Ve şunu da tekrar sormak istiyoruz: Neden aynı yazıları tekrar tekrar ve düzensiz şekilde yayınlanıyor? Her hafta düzenli olarak farklı bir yazısı yayınlanamaz mı?

Neyse bu bir kenara.

MM yazısını “Böyle bir hayatı terk edip kâinatta başka akıllı yaratıklar var mı diye kafa patlatıyorsak kendimizi akıllı diye tanımlamak bana biraz saçma geliyor.” diye bitirmiş.

Bu son cümle için ne kadar düşündü, ne kadar sildi, değiştirdi, ne kadar yeniden yazdı acaba? Yoksa hemen yazıverdi mi?

Son cümleleri hep çok vurucu oluyor. Nur içinde yatsın sevgili MM.

…..(Dionysos)
…..(Dionysos) - 1 ay Önce

Tam Diyalog düzeldi galiba diyorsun hoooopp bir bakmışsın gene başa sarmışız. Gene tekrar gene yazısızlık. Diyalogla halimiz şarkıdaki gibi, anlat anlat aynı nakarat.

Yaz
Yaz - 1 ay Önce

Yazılarınıza, yoldaşlığınıza çok ihtiyacım vardı. Biraz daha kalsaydınız ne olur.

banner471

banner473