banner564

Yeni sistem belli oldu

YÖK Başkanı Saraç, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, haziran ayında iki oturum olarak yapılacak

Yeni sistem belli oldu
banner598

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu bildirerek, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek." dedi.

Prof. Dr. Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri YÖK'teki basın toplantısıyla açıkladı.
Yükseköğretime giriş sınavının yeni adının 2018-2019 eğitim öğretim yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu açıklayan Saraç, adayların iki ayrı oturuma katılacaklarını belirtti.
İlk oturumda adayların Temel Yeterlilik Testi'ni alacaklarını vurgulayan Saraç, "Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe'yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bunun örnekleri dünyada seçkin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur. Bu sistemlerden istifade ettik." diye konuştu.
Saraç, öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisinin esas alınacağını ifade eden Saraç, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır." bilgisini paylaştı.

Birinci oturuma girmek zorunlu
Temel Yeterlilik Testi'nin Türkçe ve temel matematik sorularından oluşacağını belirten Prof. Dr. Saraç, soruların geçen yıllardaki gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatına dayalı olacağını bildirdi.
Saraç, tüm adayların birinci oturuma girmesinin zorunlu olduğunu dile getirerek, birinci oturumdan sonra öğle arası verileceğini, bu arada adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlanacağını açıkladı.
Birinci oturumun uygulanması ile ilgili ayrıntıları da paylaşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "40 Türkçe ve 40 temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonucu, adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecek." diye konuştu.

 İkinci oturumda 4 test olacak
Prof. Dr. Saraç, ikinci oturuma ilişkin de "Bu oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak." açıklamasında bulundu.
Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek ikinci oturumun, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya (1), 40 Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorularından oluşacağını belirten Saraç, oturumların süresinin ise geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adayların sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirleneceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2017, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473