Muş, Tatvan, Van ve Kapıköy güzergahındaki 223 kilometrelik demiryolunda yenileme çalışmaları başlatılması büyük bir memnuniyet yarattı. Yarım asırlık demiryolundaki ahşap traversler, raylar ve diğer malzemeler değiştirilerek, yolun günümüz teknolojisiyle daha modern hale getirilmesi planlanıyor.
Demiryolunun yenilenmesiyle İran'a yapılan 320 bin ton ihracatın, 1 milyon tona çıkarılması ve bölgenin ekonomik anlamda canlandırılması hedefleniyor.
Yenileme çalışmalarının başlatılması için demiryolları deposunun bulunduğu alanda düzenlenen törende konuşan Vali Yardımcısı Salih Altun, Türkiye'nin son yıllarda her alanda önemli gelişmeler katettiğini söyledi. Devletin ve hükümetin, her alana olduğu gibi demiryollarına da büyük önem verdiğini ifade eden Altun, şöyle konuştu:
"Özellikle ulaştırma alanında bugün en ücra köyde bile hızlı interneti, Türkiye'nin her yerinde faaliyet gösteren havayollarını ve hayata geçirilen 20 bin kilometre bölünmüş yolu düşündüğümüzde, demiryolu gibi ecdadımızın Osmanlı topraklarına getirdiği ve Hicaz'a kadar yaptığı bu ata yadigarı ulaşım hizmetinin öksüz ve yetim kalmayacağı aşikardır. Dolayısıyla devletimiz ve hükümetimiz diğer alanlarda olduğu gibi demiryolu hususuna da büyük önem veriyor. Devletimiz hızlı tren başta olmak üzere, normal tren yollarının da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi çalışmalarına başlamıştır. Artık bir tuşla para transfer ediyor ve internetten sipariş verebiliyoruz. Fakat ne olursa olsun ürünlerin bir şekilde sevk edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla ona da ayak uyduracak metotların geliştirilmesi gerekiyor."
35 milyonluk yatırım
Demiryolu yenileme çalışmalarının 35 milyonluk bir yatırım olduğunu belirten Altun, ilerde bu yatırımların daha da artacağını, insan, eşya ve malların, çok daha hızlı şekilde memleketin dört bir tarafına ulaşacağını bildirdi.
Altun, "Devletimizin ve hükümetin sürdürdüğü çözüm sürecinin de güzel ve ılıman etkisiyle bu güzel yatırımı inşallah hep birlikte açacağız. Yatırımın Bitlis'e, bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Malatya Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker ise 2 binli yıllardan sonra siyasi iradenin, devlet demir yollarını yeniden devlet politikası haline getirdiğini, bir taraftan yüz yıla yakın eskimiş hatları yenilerken bir taraftan da yeni teknolojileri kurum içine yerleştirmeye başladığını belirtti.
Hatta bin 400 kilometreye yakın hattı carilerinin bulunduğunu ve 5'nci bölgede 4 yılda 550 kilometre yol yenilediklerini ifade eden Ülker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yıl da Muş-Tatvan, Van-Kapıköy arasındaki 223 kilometrelik yolumuzu yenileyerek, altyapı problemimizi bitireceğiz. Bu yoldaki mevcut ahşap traversler 1964 yılında yapılmış. Bugüne kadar bakımlarla hizmetler yürütülmüş. Ancak standartlar düştüğü için 90 ile 100 kilometreyle gitmesi gereken trenlerimiz 30 kilometreyle yoluna devam eder hale gelmişti. Bu nedenle insanımızı bıktırmışız. Demiryolunu metresi 59 kilogram olan 49'luk rayla yenileyeceğiz. Yaklaşık 4 ay içinde yolun 50 kilometrelik kısmını tamamlayacağız."
Mayıs ayında da Van-Kapıköy arasındaki 123 kilometrelik yolda yenileme çalışmalarına başlayacaklarını dile getiren Ülker, yola döşenen rayların, traverslerin ve diğer malların Türkiye'de üretildiğini bildirdi.
Gelecekte Türkiye'nin yük ve yolcusunda paylarını artırarak, ülke ekonomisine ciddi katkı sunacaklarını vurgulayan Ülker, şu anda İran'a yapılan 320 bin ton ihracatın, yolun yenilemesinden sonra 1 milyon tona çıkacağına inandığını ve bunun da bölgenin ekonomik anlamda canlanmasına vesile olacağını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 11:03