Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs'ta 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin başlatılan soruşturmada şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında olduğu 25 kişi dün gözaltına alındı.
Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 kişiden 3'ü hakkında tutuklama kararı verildi.
Tutuklanan isimlerin; İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür yardımcısı Ertan Ersoy ve güvenlik uzmanı Yalçın Erdoğan olduğu öğrenildi.
2 kişi mahkeme, 4 kişi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. 16 kişinin emniyet ve savcılıktaki sorguları ise devam ediyor.
Zanlıların üzerine atılı suçun, "taksirle birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açmak" olduğu belirtildi.
Karbonmonoksit zehirlenmesi olabilir...
Süreçle ilgili açıklamayı Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner yaptı.
Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir.
Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."
Bilgiler deftere kaydedilmedi
Madende karbonmonoksit seviyesinin, facianın yaşandığı gün ve öncesinde normalin çok üzerine çıktığının sensörler aracılığıyla bilgisayar kayıtlarına işlendiğinin tespit edildiğini söyledi.
Duruşmada kendisine konuyla ilgili soru yöneltilen İşletme Müdürü Akın Çelik'in "Karbonmonoksit seviye kontrolü benim görevim değil, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sorumluluğunda" dediği öğrenildi.
Ancak, teknik nezaretçi defterinin sorumluğunun işletme müdürüne ait olduğu ve söz konusu bilgilerin bu deftere kaydedilmediği öğrenildi.
Özgür Özel ayrıca, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen madenin işletme müdürü Akın Çelik'e şirketin bir avukat görevlendirmediğini kaydetti.
Özel, kendi avukatı da İstanbul'da bulunan Çelik'i ekonomik gücü olmayan kişilerin ihtiyaç duyduğu devlet tarafından görevlendirilen avukatın temsil ettiğini söyledi Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 03:20