İstanbul’da özel bir yazılımla kargo firmalarının gönderilerinin içeriğini öğrenen şebeke, “Dublör” kullanarak 2 milyon liralık vurgun yaptı. Elebaşı bir “hacker” olan ve çocukları da kullanan çeteye polis operasyon düzenledi.
Türkiye’de polisin ilk kez karşılaştığı olayla ilgili 15 kişi yakalandı. Çetenin, Antalya’da bilgileri ele geçirdikleri Sadullah Yayla’nın hasta karısı için 14 yıldır bankada biriktirdiği 130 bin lirayı da kendi hesaplarına aktardıkları iddia edildi.
Konuyla ilgili çete üyelerin yazışmaları pes artık dedirtti.
Operasyon, İstanbul Emniyetine bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis ekipleri, dolandırıcılık, sahtecilik yapan bir şebeke belirledi.
Çete üyeleri arasında 18 yaşından küçük olan isimleri de kullandığını tespit eden Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri de harekete geçti. Yapılan araştırmalarda daha önce polisin görmediği bir yapı ile karşılaşıldı.
Çalışmalarda, şebekenin beyni ve yöneticisinin bir ‘hacker’ olduğu anlaşıldı.
Hacker'in özel bir yazılım geliştirerek kargo firmalarına ait verileri ele geçirdiği tespit edildi. Bu veriler üzerinden, firmaların taşıdığı paketlerin içinde ne olduğunu öğrenen çete üyelerinin değerli paketleri hedef aldığı anlaşıldı.
Dublör kullandılar
İddiaya göre, şebeke üyeleri, kargoları almak için “Dublör” görevi gördü. Casus yazılımla, teslimat yapılacak kişinin bilgilerini alan şebeke elebaşı, sahte kimlikler hazırlattı. Kimlikte kargoyu teslim alacak kişinin ismi yazarken, şebeke üyelerinin fotoğrafları kullanıldı. Kargo şubelerine giden şebeke üyeleri sahte kimliklerle binlerce paket teslim aldı.
2 milyonluk vurgun
Şebeke üyelerinin özellikle elektronik eşya ve kuyumculardan gönderilen kargoları ele geçirmeye çalıştığı öğrenildi. Yaklaşık 2 milyon lira vurgun yaptıkları tespit edilen şebeke üyelerini tespit eden polis, şüphelilerin yakalanması için operasyon düzenledi.
Farklı adreslere düzenlenen baskınlarda 15 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda, çok sayıda elektronik eşya ele geçirildi.
Hasta kadın için biriktirilen paraları da aldı
İddiaya göre, otobüs şoförü 3 çocuk babası Sadullah Yayla'nın (44) kimlik ve parola bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, GSM operatörünü arayıp Yayla'ya ait cep telefonu hattının kaybolduğunu söyledi. Kendilerini Yayla gibi tanıtan şebeke, sistemin güvenlik amaçlı sorduğu soruları doğru cevapladıktan sonra hattı yeniden çıkarttırdı. Ardından internet üzerinden Yayla'nın banka hesabına giren şahıs ya da şahıslar, Yayla'nın bankada biriktirdiği 130 bin lirayı kendilerine havale yaparken, yeni çıkarttıkları hatta gelen onay SMS'sini girerek parayı hesaplarına havale etti.