banner564

Çinli BYD ile imzalar atıldı

Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım geldi

Çinli BYD ile imzalar atıldı
banner598

Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım geldi. Çinli otomobil üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalar atıldı. Bir milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrika yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik imzalanan anlaşma törenine katıldı.
Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.
Kabulün ardından Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı törende, anlaşmayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu imzaladı.
İmza töreninin ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık bir milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor.
2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.
Geçen ay Çinli otomobillere yüzde 40 ek ithalat vergisi getirildi.
Ancak sonrasında çıkarılan karar ile yatırım teşvik belgesi alan şirketler bu vergiden muaf tutuldu. BYD'nin ardından, bir başka Çinli üretici SWM Motor da Türkiye'de üretim için başvurdu. 
Şirketten yapılan açıklamada "Şu anda yıllık 50 binden fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz." denildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474