Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Mogherini çok şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Bu karşılıklı açıklamalar ilişkilerde bir gerilim yaratır mı? Sayın Başbakan'ın Ocak'ta Brüksel'e gitmesi planlanıyordu, bu ziyareti etkiler mi? Sizin AB ile bu diyalog üzerine bir temasınız oldu mu?" sorusuna, "Benim henüz bir temasım olmadı. Bakanlar Kurulu vardı, onun öncesinde de TBMM Bütçe görüşmemiz vardı. Henüz bir temasımız olmadı ama açıklamaları görüyoruz. Türkiye'de yürüyen bir yargı süreci var ve gözaltına alınan insanlar arasında gazeteciler de var. Gazetecilerin içeride olmasını, tutuklanmasını biz de arzu etmeyiz fakat burada açıklamalara baktığınız zaman bana yazılan mektubu da basın sızdırmışlar, 'Bu gazetecilerin derhal serbest bırakılması' diye AGİT temsilcisinden geliyor, basınla ilgili. Şimdi hem güçler ayrılığından hem yargının bağımsızlığından bahsedeceğiz hem de yürütmeye 'derhal bunları bırakacaksın' talimatı göndereceksiniz; biz buna karşıyız" karşılığını verdi.
“Gazeteciler suç işlemez yaklaşımı doğru değil…”
"Biz isteriz ki hiçbir gazeteci hapiste olmasın" diyen Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"İçerideki bir gazeteci bile bizim için farklıdır hele hele gazetecilik faaliyetinden dolayı bir gazetecinin bile içeride olması çok fazladır. Bunu AB Parlamenterler Meclisi Başkanı'yken de söylüyordum, şimdi de söylüyorum. Fakat 'gazeteciler hiç suç işlemez, o yüzden gazeteciler kesinlikle gözaltına bile alınmamalıdır' yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Siyasetçiler de suç işliyor, çok sevdiğimiz bir sanatçı da suç işliyor, hapse giriyor Türkiye'de görüyoruz, başka ülkelerde de görüyoruz. Bir bakıyorsunuz herkesin hayranlıkla izlediği bir sporcu da suç işleyebiliyor neticede gazeteci de suç işliyorsa o da dokunulmaz olmamalıdır. Ama bir soruşturma süreci var, 7-8 kişi serbest bırakıldı ve Başsavcı'nın açıklamasına göre bu insanlar gazetecilik faaliyetlerinden dolayı değil silahlı bir suç örgütü oluşturmaktan dolayı gözaltına alındılar ve soruşturma sürecine geçildi. Bunun sonucunu beklemeliyiz, iddianameyi görmeliyiz. Bizim de bu konuda detaylı bilgimiz yok sadece başsavcının açıklaması var.
AB'den gelen açıklamaya bakınca bir hukuki süreç başlatıldı, bu sürecin içinde gazeteciler de olunca doğrudan ağır eleştiriler ondan sonra müzakere sürecini durdurmaya yönelik tehditler... Bunlar samimi yaklaşımlar değil; daha doğrusu AB ile aramızda oluşturulan samimi sürece ters düşüyor. Biz AB'ye üye olmak, müzakerelerin hızlandırılmasını istiyoruz, son 12 yılda basın ifade özgürlüğü başta olmak üzere çok önemli reformlar yaptık, yapmaya devam edeceğiz."
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 09:11