Cumhurbaşkanı Tatar, Ekim ayındaki seçimi kazanmak istiyor tabii… Doğal olan budur! Bu durumda her türlü gelişmeden yararlanması gerekiyor. O da bunu yapmaya çalışıyor.
UBP kurultayından sonra bir türlü gerçekleştirilemeyen bakan değişimi de Tatar’ın bu çabalarına takılmış görünüyor. Tatar, UBP’nin hükümetteki bakanlarının kendisi için daha fazla çaba harcayacak olan isimlerle değiştirilmesini istiyor. Özellikle Hasan Taçoy ile Faiz Sucuoğlu’nun kabinede yer almasını talep ediyor.
Bu istekler, Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ünal Üstel’in tutumu ile tam olarak örtüşmüyor. Üstel, kabinede değişiklik yapacaksa kurultay sürecinde kendisine destek veren milletvekillerine öncelik vermek zorundadır. Daha önce de yazdığımız gibi kurultay sürecinde en yararlı çalışmalar, UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun tarafından sürdürüldü. Atun, Maliye Bakanı olmak istiyor. Bunun önüne, ancak ve ancak, Türkiye adına konuşanlar geçebilir. Başka hiçbir güç Atun’u engelleyemez; tepki gösterir.
Bir başka sorun ise Tatar’ın isteği, desteği ve bastırması ile bakan olacakların Üstel’in otoritesine saygı duyacaklarına olan inançsızlıktır. Hele bir de seçimi kazanmaya görsün, Tatar gücünü bu kişilerin arkasında toplayıp Üstel’e karşı savaş açmayacak mı?
Üstel, 2016’nın ilk aylarında yapılacağı düşünülen milletvekili seçimine böyle bir durumda girmeyi istemez elbette. Soğukkanlılığı ve uzak görüşlülüğü kanıtlanmış olan başbakan, bu durumda mevcut kabine ile devam etmeyi tercih edecek görünüyor.
Yılın ilk haftalarında bakan değişimini bekleyen ama zaman geçtikçe “bakan değiştirme” işinin seçim engeline takılacağını söyleyenler ve yazanlar haklı çıkmış görünüyor. Bu aşamadan sonra bakanları değiştirmeye kalkışmak Üstel’in kendi eliyle sorun yaratmasından başka hiçbir anlam ifade etmeyecek.
Üstel için en yararlısı, kabinenin performansını artırmaya çalışması olacak sanırım. Hazır Türkiye ile protokol da imzalanmışken bakanları protokoldeki yatırımları gecikmeksizin hayata geçirmeye zorlamak onun için en iyi çözüm olacak.
Performans düşüklüğü olan ama değiştirilmek istemeyen bakanlar da çabalarını artırdılar zaten… Kapasite yetersizliklerine ve tepki toplayan propaganda çabalarına karşın değiştirmeye kalkışmanın yaratacağı daha büyük sorunlar dikkate alınacaktır herhalde.
Neticede her şey bir hesap işidir.
Bugünkü hesaplara göre kabinenin yoluna firesiz devam edeceği söylenebilir.
Tatar’ın kendine yakın kişileri bakan yapma arayışı kabinedeki UBP’li isimlerin yerinde kalmalarına neden olacak gibi görünüyor!
Bakanlık en fazla iki kez yapilabilmeli. Bu ne be, dön baba donelim oyunu mu oynanıyor.. Bakan olan kişiler dönüp dolasip yine bakan oluyor.. Değişsin artık bu dönme dolap..