banner564

Taksiciler kendileri için yasa yapacak galiba!

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamada, taksicilik ile ilgili yasal düzenleme yapmaya çalıştıklarını ancak öngördükleri değişikliklere “Anayasaya aykırı olduğu” gerekçesi ile itiraz edildiğini ve ilgili tasarıya yeniden şekil vermek amacıyla taksiciler ile görüşeceğini duyurdu. 
Benim anladığıma göre; ilgili bakan olarak Erhan Arıklı, düşündükleri düzenlemeleri anayasaya uygun hale getirebilmek için neler yapabileceklerini yine taksiciler ile görüşecek. Kolay gelsin!
Taksicilerin yasasını taksicilerle; çiftçilerin yasasını çiftçiler, berberlerin yasasını berberlerle yapıyoruz. Ünlü Alman düşünürü Habermas bu durumu, “yeni feodalizm” olarak tanımlamıştı. Toplum çeşitli katmalara ayrılıyor, her katmana bir imtiyaz veriliyor, toplum olanakları böylece bölüşülmüş oluyor ve idare onların onayı olmadan hiçbir değişiklik yapmıyor, yapamıyor.
Feodal dönemlerde toplumlar hanedanlar tarafından yönetilirdi. Bu imtiyazları dağıtan da hükümdardı. Alan Smith’in “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” çağrısı bu katı düzeni kırmak için yapılan bir çağrıydı aslında. Girişim ve iş yapma serbestleşirse toplumsal mal ve hizmet üretimiyle birlikte refahın da artacağını düşünüyordu ki bu konudaki eserine de “Ulusların Zenginliği” adını koymuştu. Nitekim öyle oldu. Feodal düzenler yıkıldı, imtiyazlar kaldırıldı… Serbestleşme oldu ve serbestleşebilenler zenginleşti.
Şimdi, tüketici haklarının ve refahının öncelikli olduğu bir düzende yaşadığımızı iddia ediyoruz ama KKTC gibi küçücük bir devlette bile pek çok iş devletten alınacak bir “imtiyaz” ile yapılıyor. Bu imtiyazı bir şekilde cebine koyanlar, kamu yöneticilerini “bizi koruyun” diye baskı altına alabiliyor. Devlet yetkilileri de bu insanları korumak için onların da katılımı ile yeni yasal düzenlemeler yapma peşinde konuşuyorlar. Sonra da ekonomik gelişme, zenginleşme veya demokrasi bekliyoruz! Olmuyor işte… Olmuyor ki Habermas buna “Yeni Feodalizm” diyor; demokrasi demiyor!
Taksiciler kendi yasalarını kendilerini yapabiliyorsa, başka meslek grupları da kendi yasalarını yapsınlar da sonucunu hep birlikte seyredelim isterseniz! Görelim bakalım bu ülkede tüketiciye sunulan hangi mal veya hizmet, dünya standartları seviyesine çıkabilecek veya hatta alınıp kullanılabilir durumda mı olacak?
Bakan Arıklı, konu ile ilgili olarak dünkü Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, “Motorlu Araçlar Yasa Tasarısı'nda düzenleme ihtiyacı var” demiş… Yollarda kalan insanlar motorlu araç mı bulamıyor ve gidecekleri yere binek hayvanları ile mi gidiyorlar; yoksa kilometrelerce yol yürümek zorunda mı kalıyorlar?
Nedir bu ihtiyaç? İlgili yasayı değiştirmek istemelerinin nedeni nedir?
Kendiliğinden bile olsa gelişmeye çalışan taşımacılığı kontrol altına alamadığınız ve bu iş alanında dağıttığınız imtiyazları koruyamadığınız için mi şikayetçisiniz? 


Taksicilerin yasasını değiştirmek isteyen Erhan Arıklı, hazırladıkları değişikliği Anayasa’ya uydurabilmek için taksiciler ile görüşeceğini duyurdu. Taksicilerin yasasını yine taksicilerin yapmasi garip değil mi?

YORUM EKLE
YORUMLAR
Tamer Karadeniz
Tamer Karadeniz - 1 ay Önce

Yasa masa hikaye..
Tek amaç yandaşlara taxi plakası verip, bir kaç kez daha seçim kazanmak ve yine "bir şey bakanı" olabilmek..
Ercan havalimanına gidiş geliş benim otomobilim 500.- TL yakıyor. Kibhas gidiş-geliş 700.- lira. Taxici ise gidis-gelise 5.000.- lira istiyor. Eşimle bir misafirimizi almaya gitsek, benim aracım yine 500.- lira, Kibhas ile 1.750.-lira, taxici yine 5.000 .- lira... Burada amaç sadece partizanlık ve milleti soymaktir vesselam...

Tamer Karadeniz
Tamer Karadeniz - 1 ay Önce

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası deyince , Erhan beyin aklina nedense sadece taxiciler geliyor... Bozuk yollar, yalan yanlış trafik isaretleri, toplu taşıma, araç muayene ucretleri vb sorunlar niye onu ilgilendirmiyor?

banner471

banner473