Kooperatif Kuruluşlarının kendi özerk yapıları içinde aldığı kararlar, artık Bakanlar Kurulunun bir nevi onay vermesiyle yürürlüğe gireceğine dair Bakanlar Kurulunun karar aldığını basından okuduk.
Ancak ben hala bu Bakanlar Kurulu Kararına ulaşamadım. Bu kararın alınmasına yol açan nokta, pastörize sütün, KOOP tarafından 41,5 TL olarak fiyatlandırılması oldu. Bunun üzerine dur otur denetim yapacağını beyan eden, ama yaşamın hiç bir alanında bu söylemi yerine getirmeyen Hükümet, erkini yalnız KOOP’ ta göstermeye kalktı. Peki hükümet bu kararı alırken, KOOP’ un maliyet unsurlarını değerlendirdi mi?
Üstelik bu alanda artık bir tek KOOP yok. Özel Sektörde var. Bu kararla bir tek KOOP üzerinde bu baskıyı kurarsanız siz denetim değil, aksine bir kooperatif kuruluşunu haksız rekabetle ezersiniz. Şimdi bir başka önemli unsura değinmek isterim.
Temel gıda olan süt için, 2007’de elektrik ücretinin 49 kuruş olduğu dönemde, süt üretimi yapan tesislere 10 kuruş devlet desteği veriliyordu. Bugün elektrik ücreti, 5,90 TL; devlet desteği hala 10 kuruş. O dönem ihracata navlun desteği, 2TL idi. ABD Dolarının değeri de 7 TL idi. Bugün ABD Doları 30 TL; İhracat Navlun desteği için verilen hala 2 TL. Üstelik devletin üretim birimlerindeki tesislere Sosyal Sigorta pirim desteği olgusunu, maalesef bu hayati gıda üretimini yapan bu tesislere kesti. Hangi akla? Evet, temel gıda fiyatları bu enflasyon ortamında uçmamalı.
Hele çocukların temel gıdası sütün fiyatı hiç uçmamalı. Bunun için devlet desteği gerekir. Hala 2007’ deki elektrik destek katkısı ile navlun desteğini, elektrik ücretinin ve dolar kurunun yükseldiği bu ortamda, hala 2007 düzeyinde tutarsan; sen destek değil, engel olursun.
Üstelik bu tutumla bir başka olaya da kapı açarsın, kuruluşları da sütün yağ oranını düşürmeye, su oranını artırmaya teşvik edersin. Bu arada hükümet yalnız fiyat konusunda değil, ama Süt üretimi yapan tüm kuruluşlarının ürettikleri ürünlerindeki yağ, su ve benzeri tüm değerleri kontrol etmelidir. Fiyat kadar önemli bir değerdir. Bunları yapmazsa KOOP’u haksız rekabetle de daha zora sokar...