Yusuf BEYCANLI
Yıldız bir kulübün çöküşü başlığını atmak ne kadar zor… Konumuz; 1940’lı yılların hemen başında kurulup, 2000’li yılları aşan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en iyi kulüplerinden olan “İnönü Akın Spor Kulübü” ve kapanma süreci…
1943’te kuruldu
İnönü Akın Spor Kulübü; 1943’te ‘’Sinde Türk Çiftçiler Birliği’’ adı altında spor faaliyetlerine başladı. İnönü (Sinde), tek Türk köyü olduğu için, Rum kesimiyle yapılan maçlar heyecanlı ve çekişmeli olurdu. Yılda iki defa ise İngiliz takımıyla maç yapılırdı. Maçın ilki İnönü’de (Sinde kıracında), rövanşı ise Dikelya’da yapılırdı. Maçtan sonra takımlar birlikte yeme içme yapardı.
1963’ten sonra İnönü Akın ismini aldı
63 olaylarından sonra futbola ara verildi, 68 yılında ‘Sinde Akın Spor Kulübü’nün adı, ‘İnönü Akın Spor Kulübü (İASK)’ olarak değiştirildi.
İnönü Akın Spor’da Kıbrıs Türk futboluna damgasını vuran kişiler de oynadı. Örnek vermek gerekirse; Ali Çağakan (Gir Ali), Hüseyin Başaran ve Osman Yak öne çıkan isimlerdendi. Yıllarca Türk siyasetinde bulunmuş Ertoğrul Hasipoğlu’da bu takımda oynayan isimlerden. Ayrıca Kıbrıs Türk Futboluna önemli isimler de Akın Spor’da yetişti. Bunlar; Hasan Basri Beycanlı, Halil Kara, Sertaç Yak, ve Bülent Şahin (Bülent Arap)’dir.
En güçlü mesarya takımlarından biriydi
Kulüp, bilhassa 1967 yılından sonra Futbol Federasyonu’nun düzenlediği resmi liglerde faaliyet gösterdi ve 80’li yıllara kadar Mesarya’nın en güçlü takımlarından oldu.
İnönü’de futbol 90’lı yıllara kadar tamamen amatör ruhla yapılıyordu. Kulüplerin çok büyük maddi giderleri yoktu. Sonra KKTC’de kulüpler daha rekabetçi bir ortam içine girdi. İyiden daha iyiye gidebilme adına tüm kulüpler kendini geliştirmeye başladı, yatırımlarını arttırdı. İnönü Akın Spor da bu rekabet içerisinde daha iyi noktada olabilmek için yatırımlara başladı ve giderleri arttı. 1999 yılında İnönü’de bir çim saha yapıldı. Açılıştan sonra ilk maç İnönü ile Aydoğan arasında yapıldı.
Maddi imkansızlıklar kulübü kapanma noktasına getirdi
İnönü Akın Spor Kulübü gibi kulüpler, harcamaların artmasından dolayı ekonomik problemler yaşamaya başladı. Özellikle 2000 yılından sonra sıkıntılar artmaya devam etti. Bu sıkıntılarını bir türlü aşamayan, ta 1943’te kurulup 2010 yılına kadar gelen bu güzide kulüp, maddi imkansızlıklardan dolayı 2010 yılı sonunda kapandı.
67 yıllık kulübe kilit bile vurulmadı
Kulübün sürekli olarak maddi sıkıntı yaşamasından dolayı liglerden düşerek yükselme liginde dahi tutunamadı. Kapanan kulübün şimdilerde kapısında kilit bile yok. Harabe bir yapıyı andıran 67 yıllık başarılı mazisi olan kulüp sahip çıkacak yönetimi bekliyor.
Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2015, 09:10