banner564

İngiltere, Irak’taki IŞİD operasyonuna katılacak

İngiliz Parlamentosu, ABD'nin öncülüğünde Irak'ta IŞİD'e yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi kabul etti.

İngiltere, Irak’taki IŞİD operasyonuna katılacak
banner598

PARLAMENTO, ABD ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLEN IRAK'TAKİ HAVA OPERASYONUNA KATILIMI ONAYLADI

ÖNERGEYE 524 MİLLETVEKİLİ EVET OYU VERİRKEN, 43 PARLAMENTER HAYIR OYU KULLANDI

İNGİLTERE, SURİYE'DEKİ OPERASYONA İSE KATILMAYACAK

İngiliz Parlamentosu, ABD'nin öncülüğünde Irak'ta IŞİD'e yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi kabul etti.
      
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda gün boyu süren tartışmaların ardından yapılan oylamada, 524 milletvekili önergeye evet oyu verirken, 43 parlamenter hayır oyu kullandı.
      
Önergede, "İngiltere'nin IŞİD'e yönelik Irak'taki hava operasyonuna katılabileceği, bunun Irak hükümetinin talebi doğrultusunda yapılacağı için yasal olacağı" ifade edilmişti. Irak hükümeti bu hafta BM Genel Kurulu'nda İngiltere'den IŞİD operasyonuna katılması için resmi talepte bulunmuştu.
      
İngiltere'nin Irak'taki hava operasyonuna bu akşam katılması ve kraliyet hava kuvvetlerine ait 6 tornado jetinin Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullanması öngörülüyor. İngiltere Başbakanı David Cameron bugün yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı verilen mücadelenin aylar değil, yıllar sürebileceğini söylemişti.

İngiltere'nin, ABD'nin öncülüğünde yürütülen hava operasyonuna desteği, Esed rejimi tanınmadığı ve Suriye'den resmi bir talep gelmediği için Suriye'yi kapsamayacak.

Birleşik Krallık, Suriye'deki hava operasyonuna katılmayacağını açıklasa da Başbakan Cameron bunun önünde yasal bir engel olmadığını ifade etti. Ancak muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Suriye'deki hava operasyonuna katılım için Birleşmiş Milletler kararına ihtiyaç olduğunu savunuyor ve bu yöndeki bir önergeye destek vermeyeceğini ifade ediyor.
      
İngiltere'de hükümetin, askeri operasyon için parlamentonun onayını alması gerekmiyor. Ancak 2003'teki Irak savaşından bu yana, alınan kararları meşrulaştırmak için geleneksel olarak parlamentonun onayı aranıyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473