banner564

Batı Afrika’daki Ebola salgını

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ebola hastalığıyla ilgili deneysel ilaçlar ve aşılar hakkındaki yoğun haberlerin gerçekçi olmayan beklentilere neden olduğunu bildirdi.

Batı Afrika’daki Ebola salgını
banner598

DSÖ: "DENEYSEL İLAÇLAR VE AŞILAR HAKKINDAKİ YOĞUN HABERLER GERÇEKÇİ OLMAYAN BEKLENTİLERE NEDEN OLUYOR"

"DENEYSEL İLAÇLAR, SALGINDA ÖNEMLİ BİR ETKİ YARATMAK İÇİN YETERLİ MİKTARDA DEĞİL"

"TAMAMIYLA TEST EDİLMİŞ VE LİSANS VERİLMİŞ AŞI 2015 YILINDAN ÖNCE BEKLENMEMEKTEDİR"

Cenevre, 16 Ağustos 14 (T.A:K.): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ebola hastalığıyla ilgili deneysel ilaçlar ve aşılar hakkındaki yoğun haberlerin gerçekçi olmayan beklentilere neden olduğunu bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, 13 Ağustos'a kadar bin 145 kişinin ölümüne neden olduğu kaydedilen Ebola salgınının kapsam, süre ve öldürücülüğünün Batı Afrika'nın da sınırlarının ötesine geçen bir korku ve endişe yarattığı belirtildi.

Yüksek ölüm oranı, aşı ve tedavi yöntemi bulunmaması nedeniyle toplumdaki bu tür reaksiyonların anlaşılabilir olduğuna işaret edilen açıklamada, "Deneysel ilaçlar ve aşılar hakkındaki yoğun haberler, gerçekçi olmayan beklentilere neden oluyor. Bu tıbbi ürünlerin araştırma aşamasında olduğu bilinmelidir. Bunlar henüz insanlarda test edilmemiş ve yetkili makamlar tarafından onaylanmamıştır" denildi.

DSÖ'nün deneysel ilaçların kullanılmasını ancak Ebola salgınının yol açtığı gibi istisnai durumlarda kabul ettiğine dikkati çekilen açıklamada, deneysel ilaçların da ya çok sınırlı ya da tükenmiş olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Deneysel ilaçlar salgında önemli bir etki yaratmak için yeterli miktarda değil" denildi.

Kanada hükümetinin birkaç yüz doz deneysel ilaç bağışlamasının memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, "Tamamıyla test edilmiş ve lisans verilmiş aşı 2015 yılından önce beklenmemektedir" ifadelerine yer verildi.

DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı.

Hastalığa yakalananların ölüm riskinin çok yüksek olduğu Ebola'ya yol açan virüs sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs bugüne kadar daha çok, hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2014, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474