banner564

2015 bütçesi komitede görüşülüyor

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, sürdürülebilirlik olgusu siyasetin odağına yerleştirilebildiği oranda, gelecek nesillere devreilecek mirasın niteliğinin artacağını söyledi.

2015 bütçesi komitede görüşülüyor
banner598

 KOMİTE BAŞKANI ÖZGÜR: “2015 BÜTÇESİNİ TARTIŞIRKEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLGUSUNU SİYASETİN ODAĞINA YERLEŞTİREBİLDİĞİMİZ ORANDA GELECEK NESİLLERE DEVREDECEĞİMİZ MİRASIN NİTELİĞİNİ ARTIRMIŞ OLACAĞIZ”

“KIBRISLI TÜRK KİMLİĞİNİN VE KÜLTÜRÜNÜN SONSUZA DEĞİN SÜREKLİ GELİŞEREK YAŞAMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMININ GEREKLERİNE ODAKLANABİLMEMİZE BAĞLIDIR. BUNUN İÇİN DE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM ŞARTTIR”

“EĞER HÜKÜMETSENİZ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GÖZETEN İCRAATLARINIZ ORANINDA İKTİDAR OLABİLİRSİNİZ”

“BÜTÇEDEKİ KRONİKLEŞMİŞ SORUNLAR GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALMAYA DEVAM EDİYOR”

“BÜTÇEMİZE İLİŞKİN EN CİDDİ SORUN, MAAŞ VE MAAŞ NİTELİKLİ HARCAMALARIN YÜZDE 85’İN ÜZERİNDE BİR ORANA TEKABÜL ETMESİDİR”

 Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, sürdürülebilirlik olgusu siyasetin odağına yerleştirilebildiği oranda, gelecek nesillere devreilecek mirasın niteliğinin artacağını söyledi.

Özgür, sürdürülebilirlik için zihinsel dönüşüm gerektiğini vurgulayarak, “Eğer hükümetseniz, sürdürülebilirliği gözeten icraatlarınız oranında iktidar olabilirsiniz” dedi.

Birikim Özgür, bütçedeki kronikleşmiş sorunların geleceği ipotek altına almaya devam ettiğini belirtti.

Özgür, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın komitedeki görüşmelerinin açılış konuşmasında, bütçe görüşmelerinde, gerek Komite gerekse Genel Kurul aşamasında siyasi partileri temsilen milletvekillerinin sadece maliye politikalarını değerlendirmeyeceğini, aynı zamanda ilgili tüm kurum ve bakanlıkların 2014’te yürüttüğü çalışmaları ve 2015 için hedeflerini değerlendireceğini söyledi. Özgür, “Yasama organınca yapılacak değerlendirme ve öneriler, mali olanaklarla ilişkilendirilebildiği oranda, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma bilincimiz gelişecek” dedi.

Özgür, CTP BG –DP UG hükümetinin temel vizyonunun “sürdürülebilir bir toplumsal ve ekonomik yapı yaratmak” şeklinde belirlendiğini ifade ederek, bütçe görüşmelerinin, geçen yıl her bir kurum ve bakanlık çatısı altında “sürdürülebilir bir yapı” vizyonu ışığında nelerin yapıldığını veya yapılamadığını detaylarıyla ele alacakları bir süreç olacağını kaydetti.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK…”

Birikim Özgür, “2015 bütçesini tartışırken de, sürdürülebilirlik olgusunu siyasetin odağına yerleştirebildiğimiz oranda, gelecek nesillere devredeceğimiz mirasın niteliğini artırmış olacağız. Sürdürülebilirlik, 21. yüzyılda insanlığın ortak hedefine dönüşmüştür” diye konuştu.

Özgür, Kıbrıs Türk halkının farklı ideolojik bakış açılarıyla ve demokratik olgunlukla toplumsal yapının sosyal yönden sürdürülebilirliğine, ekolojik sürdürülebilirliğe, mali sürdürülebilirliğe ve ekonomik sürdürülebilirliğe sadakatten ödün vermeden tüm sorunlarına çözümler üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilirliğin, daimi olma yeteneği olduğunu söyledi.

“ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM ŞART”

“Kıbrıslı Türk kimliğinin ve kültürünün sonsuza değin sürekli gelişerek yaşaması, sürdürülebilirlik kavramının gereklerine odaklanabilmemize bağlıdır” diyen Özgür, bunun için zihinsel dönüşümün şart olduğunu ifade etti.

Özgür, sürdürülebilirlik olgusuna yaklaşıldıkça toplumun saygısının kazanılıp çoğalacağını vurguladı ve “Eğer hükümetseniz, sürdürülebilirliği gözeten icraatlarınız oranında iktidar olabilirsiniz. Eğer muhalefetseniz, sürdürülebilirliği vaat edebildiğiniz oranda halkın teveccühüne mazhar olursunuz” dedi.

Kapitalist, sosyalist kısacası hangi ideolojiyi benimsemiş olursa olsun herkesin, ortaya koyduğu iddialarla ya Kıbrıs Türk halkının geleceğini ipotek altına alan sürdürülemez yapının bir parçası olduğunu, ya da çocuklara güzel bir gelecek hazırlama mücadelesinin bir neferi olacağını söyleyen Birikim Özgür, milletvekillerinin 2015 bütçesini bu bilinçle tartışarak ülkeye ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olacağını kaydetti.

Özgür, bunu başarmanın ölçüsünün ise, bütçe görüşmeleri boyunca her alanda ihtiyaç duyulan yapısal reformları enine boyuna masaya yatırmak olduğunu yineledi. Özgür, 2015’te sürdürülebilirlik olgusuna yakınlaştıracak köklü reformlardan haberdar olmak adına, tüm bakanlık ve kurumları sorgulayacaklarını ifade etti.

“BÜTÇE AÇIĞI İNECEK”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, 2014 için öngörülen 357,5 milyonluk bütçe açığının, gelirlerin artırılması sayesinde yılsonu itibarıyla tahmini 47 milyon dolaylarına indirilmiş olacağını belirti.

Özgür, bunun, dolaylı vergilerden değil, dolaysız vergiler olan kurumlar ve gelirler vergisinde sağlanan artışlardan kaynaklanmış olmasının da vergide adalet açısından olumlu olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın, kamu borç stokuyla ilgili somut adımlar atılamasa da mali sürdürülebilirlik için sergilediği hassasiyetin 2015’in umut yılı olmasını sağlayacağını kaydeden Birikim Özgür, yerel gelirlerin genel giderleri karşılama oranının hâlâ yüzde 75’in altında olmasının  hükümet programının temel hedefleri arasında yer alan “kendi kendine yetecek bir sistem” vaadinin realizasyonunu engellediğini söyledi.

“KRONİK SORUNLAR GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALMAYA DEVAM EDİYOR”

Birikim Özgür, bütçedeki kronikleşmiş sorunların geleceği ipotek altına almaya devam ettiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“ ‘Ben, Kıbrıs Türk halkının geleceğini ipotek altına alan sürdürülemez yapının bir parçası değilim’ diyorsanız, bütçe görüşmeleri esnasına ortaya koyacağınız her önerinin kamu gelirlerinin artması ve kamu giderlerinde ek mükellefiyet getirmemesi ilkesini gözetmeniz gerekir.

YÜZDE 85 MAAŞ VE MAAŞ NİTELİKLİ HARCAMALARA GİDİYOR

Bütçemize ilişkin en ciddi sorun, maaş ve maaş nitelikli harcamaların yüzde 85’in üzerinde bir orana tekabül etmesidir.

Böylesi katı giderler nedeniyle sosyal, ekolojik, mali ve ekonomik sürdürülebilirlik için kaynak yaratmamız neredeyse imkansızlaşmakta ve bu durum toplumumuzda siyasete inançsızlığı beslemektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sunduğu hibe ve kredi imkânları sayesinde bir yandan toplu göçlerin önüne geçilerek toplumsal varlığımız güvence altına alınmakta ancak diğer yandan ise ‘kendi kendine yetebilen bir toplum’ idealimizden uzaklaşmaktayız.

Bu büyük çelişkiyi aşmamız ve kendi kendine yetebilen bir toplumun refah ve mutluluk umudu her geçen günle artan fertlerine dönüşmemiz için görevimiz yapısal reformları siyasetin odağına yerleştirmektir.”

Özgür, yerel yönetimlere 2015’te yapılacak katkı yüzde 10,89 artırılacak olsa da, yerel yönetimlerin mali ve idari sürdürülebilirliğinin sağlanması için köklü reformlara ihtiyacın devam edeceğini kaydetti. Özgür, belediyelerin personel harcamalarını bütçelerinin yüzde 40-45’ine çekmesi gerektiğini vurguladı; yakın geçmişte Lefkoşa Belediyesi’nde yaşananlardan ders çıkarılmasını istedi.

“YURTTAŞA KARŞI SUÇ İŞLEMİŞ OLMUYOR MUYUZ?”

Siyasetçilerin günahlarının bedelini günün sonunda yurttaşların ödediğine dikkat çeken Birikim Özgür, “Köklü reformları ciddiyetle ele alamadığımız her saniye yurttaşlarımıza karşı siyasi bir suç işlemiş olmuyor muyuz?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473