banner564

Seçim sonrası döviz kuru ve faizde 2 senaryo

   Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva 13.04.2023 tarihinde küresel ekonomi hakkında yaptığı açıklamada ülke ekonomilerinde zayıflayan büyüme ve inatçı enflasyonun endişe verici olduğunu açıkladı. Güçlü büyümenin yakalanmasının ön koşulunun enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarının sağlanması olduğunu vurguladı. Keza yüksek enflasyon ortamı gerek reel büyümeyi gerekse karlılık verimini hayli olumsuz etkilemektedir. Bu değerlendirmeden sonra anlaşılan 2023 yılında küresel merkez bankaları sıkı para politikasındaki duruşu devam ettirmesi ve rezerv para olan döviz para birimlerindeki faiz oranlarının yüksek seyretmesi öngörülmektedir. Bu durumda haliyle önemli dış etkenler olarak Türkiye ve KKTC’deki piyasaları ve finans sistemindeki trendi şekillendirmede önemli rol oynayacaktır.   
   14 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri eş zamanlı olarak yapılacak. Seçimlere koalisyonlu şekilde 2 ittifak kanadı olan Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı çatısı altında girilecek. Seçim sonuçlarına göre ülke ekonomisi, dış politika, ekonomi politikası, yeniden şekillenebilir. Ancak kısa vadede ülkenin ekonomik yapısına göre 2023 yılında döviz kurlarında ve faiz oranlarının nasıl bir trend izleyeceği ekonomiyi ve tüm iş hayatını ilgilendiren önemli faktörler arasında yer alıyor.  
2023 yılı sonuna kadar döviz kurları iki senaryoda da yükselecek!
   HSBC, Morgan Stanley ve Bank of America ekonomistleri Türkiye’de seçim sonrası iki senaryoda beklentilerini açıkladı ve uluslararası kamuoyu ile paylaştı. Bu çerçevede Türkiye yüksek enflasyonla 2022 yılını kapatırken döviz kurlarına çeşitli piyasa müdahaleleriyle baskı yaparak değer kayıplarını minimize ettiği belirtildi. Ancak artan cari açık, Türk Lirasına olan güvensizlik, gevşek para politikası, merkez bakası rezervlerinin negatif seyri, Türk Lirasının döviz karşısında mevcut seviyelerde kalmasını zorlaştırıyor. Buna ek olarak dünyada küresel bazda rezerv paralarda artan faizler de Türk Lirası üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Batı bankaları yaptıkları makroekonomik ve finansal modellerle Türk Lirasının dolar karşısında adil değerini 24 olarak hesapladılar. Dolayısıyla seçimin arından iki senaryoda da yılsonuna kadar Türk Lirasının döviz karşısında % 15 - % 25 bandına bir değer kaybı yaşaması bekleniyor. Bu modelde 24 olarak hesaplanan Doları çapraz kurla değerlediğimiz zaman İngiliz Sterlin’inin 30, Euro’nun ise 26 civarlarına yükseleceği kolayca hesaplanabilir. Zira aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere Türk Lirasındaki volatilite (belirsizlik) % 35 seviyesine yükselmiş. Bu oran ise Türk Lirasındaki değer kaybı riskini işaret ediyor…  
2024 yılında Türk Lirasının performansını ve Faizleri Ekonomik Politika ve reformlar belirleyecek
   Doğru para politikası, serbest piyasa dinamikleri ve güven yaratıcı reformlarla 2024 yılında Türk Lirası gerçek şekilde değer kazanmaya başlayabilir. Bu durumda zamlar durur, enflasyon azalır ve böylelikle piyasa faizleri de inerek dünyada izlenen fiyat istikrarlı büyüme yeniden başlayabilir. Buna ek olarak doğru ekonomi politikalarıyla ülke riski azalır, ülkeye tekrardan yabancı sermaye yatırımları gelir ve uzun vadede doğrudan yabancı yatırımlar da gelmeye başlayabilir. Ancak 3 aylık mevduat faizleri şu anda hali hazırda % 30’lara yükseldi. Bunun politika faizleriyle de desteklenerek enflasyon düşene kadar % 35 - % 40 bandına çıkması muhtemel bir senaryodur. 
   Türkiye ve KKTC halkına öncelikle iyi bayramlar dilerken, Türkiye’deki seçimlerin ekonomi için hayırlı olmasını temenni ediyorum. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
TS
TS - 2 yıl Önce

Ben üçüncü bir olasılığın da hesaplanması gerekir diye düşünüyorum kaybedip gitmeyen bir RTE ve kaosun büyüğü. Acaba Sterlin kaç olur? İyi bayramlar.

Hakan Erçika
Hakan Erçika @TS - 2 yıl Önce

en az 40

Hakan Erçika
Hakan Erçika @TS - 2 yıl Önce

40

T+2
T+2 - 2 yıl Önce

Yazınızı dikkatle okudum hisse fonları hakkında yazılarınızı bekliyorum iyi çalışmalar

banner471

banner474