banner564

Samsung Note 7 fiyaskosunun bedelini ağır ödüyor

 Samsung firması birçok şirketin uygulamakta olduğu yeni ürün ve hizmet çıkarma sürecinde bu kez duvara çarptı. Ürüne dayalı para ve itibar kaybı yaşıyor. Ağustos ayında piyasa sürülen akıllı telefon modeli Note 7 alıcıları kullanım sırasında aşırı ısınma sonucu pillerinde yanmalar ve hatta patlamalarla karşı karşıya kaldı. Hiç şüphesiz ki piyasalarda şok etkisi yaratan olayın ardından telefonlar Samsung tarafından merkezlere çağrılmasına rağmen yerine verilen yeni sürümlerinde aynı sorunu tekrarlamasına müteakip olarak şirket yönetimi tarafından ürün üretiminin sonlandırması kararı açıklandı. Böylelikle Güney Kore mş’li olan teknoloji devi firma başarısızlıkla sonuçlanan ve işletme yönetimi derslerinde örnek olay çalışması olacak talihsiz bir tecrübe yaşadı. Bu talihsiz tecrübenin bedeli ise şimdiden ağır oldu. Bu itibarla şirket note 7’yi piyasadan toplama maliyetinin 5,4 Milyar dolar olacağını açıkladı. Buna ek olarak note 7 krizinin ardından şirket hisse senetleri sert düşüş yaşadı ve Samsung piyasa değerinden 17 milyar dolar kayıp kaydetti. Şirket her ne kadarda geniş ürün portföyünde bulunan diğer ürünlerin satışına devam edeceğini açıklamış olsa dahi kısa vadede pazar payının daralacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Keza note 7 krizi Samsung’un diğer ürünleri üzerinde güvensizlik yaratabilir. Böylelikle diğer ürün türlerinin satışlarında bu fiyaskonun olumsuz tesir etmesi kuvvetle muhtemeldir. Mağdur olan kişilerin hatta kurumlar aracılığı ile yasal takibe alınarak dava açma riski de bulunmaktadır. Olayın müşteriler açısından olumlu yönü bu durumda hatalı ürüne ödedikleri meblağı en azından mağaza kredisi olarak geri alacak olmalarıdır. Küçük şirketler taahhütlerini yerine getirmezlerse muhakkak ana bayilere başvurmayı unutmayın. Tabii ki diğer bir yandan hissedarların kayıpları, marka değerinin azalması, büyümenin ve karlılığın sert düşüş yaşamasının sorumluluğunun muhakkak şirket içi ilgili mercilere fatura edileceği kanaatindeyim. En fazla etkinin Üst Yönetime mi yoksa orta düzey yönetime mi yansıyacağını birlikte göreceğiz. Zira yaşanan kaos ortamı bir nebze düzene girmeden yargılama ve düzenleme yapma biraz zaman alacaktır.
Bu işten kim karlı çıkacak, telefon alıcıları nereye yönelecek ?
  Apple başta olmak üzere diğer teknoloji firmaları Samsung’da yaşanan krizi fırsata döndürmek isteyeceklerdir ve birçoğu global piyasadaki pazar paylarını artıracaktır. Hafta başı piyasalarda oluşan bu beklenti neticesinde 4 gün içerisinde Apple’ın hisse senetleri % 12 artış yaşayarak ralli yapmıştır. 
Ürün krizine neden olan ana sebep nedir ? Bizim ülkede de yaşanabilir mi?
  Samsung’un kamuoyuna yaptığı açıklamada bahsettiği üzere ürünün piyasaya sürülmesinden önce uygulanan kalite kontrol sürecindeki noksanlık hemen göze çarpıyor. Keza benzer bir sorun yakın zamanda adamızdaki bir yerel bankada da ceryan etmişti. Bankacılık bilgi sistemini yenileyen banka yeterince sağlıklı bir test süreci kurgulamadan önce sistemi kullanıma koyduğundan dolayı müşteri hesaplarının kayıtlarında bir karmaşa yaşamıştı. Bunun sonunda sistem sorunsuz çalışır hale gelene kadar müşteri kayıpları yaşamış ve varlıklarında azalma meydana gelmişti. 
  Piyasaya sunulacak olan yeni ürün ve hizmetlerde para, varlık ve itibar kaybı yaşanmaması için uyulması gereken temel adımlar 39/2001 bankalar yasasında yakın zamanda revize edilmiştir. Bu bağlamda ürün ve hizmete ilişkin risk analizlerinin yapılması, ilgili risklerin meydana gelme durumunda alınacak tedbir dizilerinin hazırlanması, fayda & maliyet analizinin yapılarak ürün veya hizmetin fonlama kaynaklarının belirlenmesi, sermaye ve varlıklar üzerindeki ilişkinin ölçülmesi ve özellikle teknolojik ürünlerde kalite kontrol, konsodilasyon, uyuşum ve test onaylarıyla birlikte finalize edilmesine müteakip olarak piyasaya sürülmesi elzemdir. Şirketlerimizin bu süreçte etkin bir yapı oluşturmaları sürdürülebilirlik ve rekabet edebilirlik hususlarında son derece önemli rol oynamaktadır.
YORUM EKLE

banner608

banner473