Google her şeyi bilmek istiyor ve bunun içinde bizleri kullanıyor. Google insanlık tarihine ait geniş bir arşiv oluşturma çabası içinde. Tabi ki de bundan para kazanmak için.
1998 yılında arama motoru olarak hayatımıza giren Google, kısa bir süre içinde diğer arama motorlarını geride bırakıp birçoğumuzun ilk tercihi oldu. Google kurulduğu ilk günden günümüze kadar bir arama motorundan çok daha fazlası haline geldi. Günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası ve her an yanımızda. Eğer işletim sistemi Android olan herhangi bir cihazının varsa, Google her an sizinle demektir.
Büyük bir arama motoru olan Google da bir deneme yapmak istedim, acaba “Kıbrıs Sorunu” ile ilgili bilgisi var mı diye. Google her ülkeye farklı hizmetler verdiğinden, arama motoru sayfasına üç farklı ülke kodu girdim.
www.google.com.tr (Türkiye)
www.google.co.uk (İngiltere)
www.google.com.cy (Kıbrıs)
CY ve UK uzantılarında “Cyprus Issue” ibaresi ile arama yaptım. Her üç arama sayfasında da çıkan ortak sonuç “www.wikipedia.org” oldu.
Her arama sayfasının ortak taraması olan wikipedia sonuçlarını incelediğimde şu açıkça göze çarpıyordu. Wikipedia Kıbrıs Sorununu, “Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun” olarak açıklıyordu. Wikipedia her üç ülke uzantılı arama sayfasında, 1974’de yaşanan olaylar nedeniyle adanın kuzeyinde, Türklerin yönetiminde, politik bir düzenin oluştuğundan bahsetmektedir. İlk etapta açıklamalar arasında Kıbrıslı Türkler yer almamaktadır.
Diğer arama sonuçlarına bakıldığında TR uzantılı arama motorunun ilk on sonucunda, Türkiye-Yunanistan ilişkileri veya Türkiye dış politikasında Kıbrıs sorunu başlıklı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Kısaca Google’ın ilk on taramasında Kıbrıslı Türkler yine yer almamaktadır.
UK ve CY uzantılı sayfaların ilk on sonuçlarına bakınca durum biraz daha değişik bir hal almaktadır. Her iki arama sayfasının sonuçlarında Türkiye karşıtı, Rum tezlerini yer almaktadır. Diğer bir değişle Kıbrıslı Türkler yine yok.
Basit bir tarama esasına göre yapılan bu çalışmanın ilerleyen sayfalarında tabi ki de Kıbrıslı Türklerin adadaki haklı varoluş mücadelesini anlatan sayfalara rastlanmaktadır. Fakat şu bir gerçek ki yapılan aramaların büyük çoğunluğunda sadece ilk sayfa yer alan siteler ziyaret edilmektedir. Genelde ikinci ve diğer sayfalarda yer alan sitelere erişim giderek azalmaktadır. İlk sayfada sadece on sonucun görüntülendiğini gerçeğinden hareket edersek, Google’a biz kendimizi anlatamamışız demektir.
Kıbrıs Sorununun hareketlilik kazandığı şu günlerde, çözümle birlikte, biz Kıbrıslı Türklere sihirli bir değnek değecek ver her şey düzelecekmiş gibi umudumuzu çözüme bağladık. Çözüm Kıbrıs’ta huzurlu bir ortam için gereklidir ve herkesin arzusudur. 1963’den 1974’e kadar Kıbrıs Türk toplumu birçok acılara göğüs germiştir. Fakat 1974’den günümüze geçen 41 yıl içerisinde, adanın kuzeyinde kendi irademizle oluşturduğumuz yapıda pek de başarılı olamadık. Kıbrıs Türk Toplumunun çözümden beklentisi, 41 yıl içinde adanın kuzeyinde oluşturulan siyasal yozlaşmanın dünya gerçekleri ile bağdaşan bir ortama dönüşmesidir. İçinde bulunduğumuz siyasi yapı değişmedikçe bizler taşınmaz malın hak sahibi kim, asgari ücretin yetersizliği, sorunlu başlayacak olan eğitim-öğretim yılı, yetersiz sağlık sektörü gibi uzayıp giden ve her gün büyüyerek üzerimize gelen sorunlarla yüzleşmeye devam ederiz.
Dünya devi olan Google bile biz Kıbrıslı Türk Toplumundan yeterince haberdar değilse, kendimizi iyice anlatamamış demektir. Kısaca dünya gerçekleri ile bağdaşan bir yapı için öncelikle bizler çok çalışmalıyız, aksi halde çözüm ile birlikte birçok sıkıntılar bizleri bekliyor olacak. Herkese iyi pazarlar…