Turizm sektörümüzde artık öyle bir noktaya geldik ki hiçbir şekilde istatistiksel anlamda sağlıklı verim alınamıyor.
Geçen hafta turizm istatistiklerine yönelik yazdığımız makalede genellikle Türkiye Cumhuriyeti kapsamında turizm konularını ele almıştık. Anavatan Türkiye ister kabul edin ister etmeyin, turizm sektöründe özellikle dış dünyadaki algısı küçüldüğü zaman destinasyon anlamında orta segmente hitap eden bir destinasyon. Her zaman öğrencilerime verdiğim örnek gibi akılda kalması daha kolay olduğu için BMW markasının üç serisi gibi. Amaç giderek dört serisine oradan beş serisine çıkmak en önemli on yıllık turizm sektöründe hedef konulmuş. Turizm Bakanlığının bünyesinde olan kurmaylar turizm destinasyonunun belli bir kaliteyi yakalaması için hem kamu hem özel sektör anlamında ciddi bir uğraşının içerisinde. Bölgedeki yani doğu Akdeniz Pazarı’ndaki destinasyonlar ele alındığı zaman Mısır, Güney Kıbrıs , Malta , hatta Kuzey Afrika ülkeleri olan Fas , Tunus , Cezayir gibi ülkeleri de bu çanak içerisine soktuğumuz zaman Türkiye’nin toplam standart kalite anlamında bu saydığımız ülkelere önemli farklar attığını görmekteyiz.
Güney Kıbrıs özetinde ne var ?
Sektörel değişimin ve dönüşümün bu kadar çok önem arz ettiği bir dünyada; Güney Kıbrıs turizm hamlelerini ve istatistik hedeflerini ortaya koymuş ve 2030 hedefinde potansiyel turist kalitesini yavaşça artırarak gittikçe “Niche Destinasyon” olma hedefiyle ilerlediklerini görmekteyiz. Bunu açıkça 905 sayfalık “Turizm strateji planı 2030 hedeflerinde vurguladıkları da görmekteyiz. Sloganları ise “ Niche Destinatination for Elegance Tourists .”
İşin özünde gittikçe kalitesi arttırılmış bir turizm destinasyonu ve daha kaliteli üst Sekme hitap eden, para harcamayı seven turist profili görme arzusunda olduklarını da açıkça anlayabiliyoruz. Yine Türkiye’ye dönecek olursak; Avrupa ülkeleri söz konusu olduğu zaman bu farkın özellikle İspanya İtalya İngiltere ve hatta gittikçe ülkeyi ele geçiren siyasi huzursuzluklar ve protestolar düşünüldüğünde bile Fransa turist sayısında gerilime gösterse de hala daha turist sayısı kalitesi elde edilen kişi başı gelir anlamında açıklanan istatistiklere göre 2023 yılında hala daha Türkiye’nin önünde gözükmekte.
Küçük bir parantez açayım, Kuzey Kıbrıs’ta hala daha açıklanmayan 2023 yılına dair istatistikler yukarıda bahsettiğim parametreler ışığında turizmi sektörümüzün ne kadar çok önemsiz hale getirildiğinin büyük bir yansıması.
Bir görevde seyahat acenteleri birliğine
2023 yılında aramızdan ne kadar çok yerli vatandaşımız yurtdışına çıkmış, ne amaçla çıkmış, hangi ülkeleri ziyaret etmiş, hangi paket turları almış, aile ziyaretleri veya iş seyahatlerinde mi bunları da bilmemiz turizm açısından çok önemli. Bu istatistiklerin en kısa zamanda Kıbrıs Türk Seyahat acenteleri birliği tarafından açıklanması yerinde bir adım olacaktır.
Benzer istatistikleri koskoca Türkiye için hazırlayan ve açıklayan Türkiye’mizde bu anlamda oluşan özet istatistiklere dikkatinizi çekmek istiyorum.
TC Yurt dışı seyahat istatistikleri
2023'te yurt dışını ziyaret eden kişi sayısı ve toplam harcamada rekor kırıldı. Yıl boyunca 11 milyon 67 bin 359 kişi seyahate çıkarken, toplam harcama 7 milyar 68 milyon 901 bin Dolar olarak kayıtlara geçti.
Ortalama kişi başı harcama ise, 639 Dolar ile 2009'daki 915 Dolarlık zirvenin uzağında kaldı. ABD ve komşusu Kanada'ya giden kişi sayısında büyük artış görüldü. En çok gidilen ülkeler ise komşularımız Irak, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan ve Azerbaycan oldu.
TÜİK, 2023 yılına dair 'Turizm İstatistiklerini açıkladı. Turizm gideri, 2022'ye göre yüzde 65,3 artarak 7 milyar 68 milyon 901 bin Dolar oldu. Bu rakamın 5 milyar 916 milyon 935 Bin Dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 151 milyon 967 bin Dolarını ise, paket tur harcamaları oluşturdu. 2004'ten beri yayınlanan verilere göre toplam harcamada rekor seviyeye gelindi. En çok ziyaret edilen ülke 1 milyon 908 bin 838 kişi ile Irak oldu. Irak'ı Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan ve Azerbaycan takip etti.
Benzer istatistiklerin hızlıca ülkemiz için açıklanması artık belli bir felsefenin turizm açısından ortaya konulması anlamında çok önem arz etmekte. Gerekirse bazı üniversiteler , Kıbrıs Türk seyahat acenteleri birliği ile ayrıca ulaştırma ve turizm bakanlıkları işbirliğinde süratle ele alınıp çözülebileceğini düşünmekteyim.
Fikirlerinize katilirim...