banner564

Yeni Kamu İhale Yasası-2

Yeni Kamu İhale Yasası’nı geçtiğimiz hafta Cuma günü irdelemiş artı yönlerini siz okuyucularımızla paylaşmıştım. Bu hafta ise yeni İhale Yasa Yasası ile yaşanacak sıkıntıları ele almaya çalışacağım.
Öncelikle söylemeliyim ki, Yeni İhale Yasası ile KKTC’deki tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları mal ve Hizmet alımları bir çatı altında (bir mevzuat altında) ihale edilecek. Yeni Yasa Avrupa Birliği normları kıstasında hazırlanmış olup birincil mevzuat olduğu için son derece önemlidir. Fakat yeni İhale yasası çerçevesinde muhtemel oluşabilecek sıkıntılar değinelim….
Yeni İhale Yasası çerçevesinde muhtemel oluşabilecek sıkıntılar;
• Yeni İhale yasası ile oluşturulacak olan İhale komisyon ve üyelerinin nasıl ve ne şekilde oluşturulacağı yasa da net ve açık olmamakla birlikte, yasanın genel gerekçesindeki şeffaflık vurgusuna ters düşmektedir. Söz konusu Başkan ve üyeler Maliye Bakanı tarafından değil de, Yürütme organının ataması hem şeffaflık hem de demokrasinin gereğidir. Bu bağlamda çıkarılacak olan İhale Komisyonu’na ait Kuruluş, Görev Ve Çalışma Esasları Yasası yeni Kamu yönetimi ilkeleri olan şeffaflık, etkinlik ve rasyonellik açısından son derece önemli olup olmazsa olmazdır. 
• Yeni İhale yasası ile Merkezi İhale Komisyonu’nun oluşturulması ve İhale Komisyonu’nun sekretaryasına ait eş zamanlı teşkilat şeması hazırlanması ve yürürlüğe girmesi yeni yasanın işleyişi için son derece önemlidir.
• KKTC’deki yasal mevzuat çıkarmadaki en büyük sıkıntı olan ve uygulamadaki işleyiş açısından önemli bir yer tutan konu olan “yasal mevzuatın yasallaşması sonrası yasaya bağlı tüzüklerin” eş zamanlı çıkarılmamasıdır.  Yeni İhale Yasası ile eş zamanlı çıkarılması gereken tüzükler yeni ihale yasasının 83. Maddesinde yer almakta olup eş zamanlı çıkarılması uygulama aşamasında sıkıntı olmamasının gerekliliğidir.  
• Yeni İhale yasası ile tüm kamu kurumları, kamu iştirakleri v.b gibiler, bu yasaya tabii olacaktır. Bu uygulama çok olumlu bir durumdur. Ülkedeki ihalelerin yeknesak olarak yapılabilmesi açışından son derece olumludur. Ancak bu Yeni İhale yasası, Merkezi Komisyona yani ihale kurumuna diğer kurumların ihalelerini denetlemek açısından yeterli yetki tanımamaktadır. Bu da yasanın genel gerekçesi olan hesap verilebilirliği, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamayı hedefleyen yapıya ters düşmektedir….
2016-2018 Ekonomik İşbirliği Protoklüne dair;
22 Mart 2016 tarihinde Başbakan Sn. Ömer Kalyoncu; “Türkiye ile yürütülen 2016-2018 Mali Protokol görüşmelerinde elektrik ve yargı konusunda tartışmalar”  olduğunu ve bu konuda, Türkiye'den görüş beklediklerini söyledi.
Yukarıdaki konuyla ilişkili olarak Hükümetin büyük ortağı olan CTP’nin ikinci adamı olan Erhürman’da kendi özel sosyal medya hesabından “Dünyada yaygın biçimde uygulanmakta olan iki hukuk sistemi vardır. Bunlardan biri anglo-sakson, diğeri de kara Avrupası hukuk sistemidir. KKTC'de belli hukuk disiplinlerinde anglo-sakson, belli hukuk disiplinlerinde ise kara Avrupası hukuku hakimdir. Ülkemizde on yıllar içerisinde mahkeme kararlarıyla şekillenmiş ve oturmuş bir yapı vardır. Bu yapının bir kararla dönüştürülmesi ve sistem değiştirilmesi veya tamamen kara Avrupası sistemine ya da anglo-sakson sistemine geçilmesi hem doğru değildir, hem mümkün değildir, hem de (sanırım en önemlisi) gündemde değildir...” dedi.
Yukarıdaki iki söylem neticesinde, TC-KKTC Ekonomik İşbirliği Protokolü kanaatimce “Su projesinde olduğu gibi, sorun var algısı yaratılmaya çalışılmaktadır.” Bu algı ile hükümetin büyük ortağı olan CTP “KKTC halkına sorun var ama biz müzakere edip istediğimizi alıyoruz” algısını vermek istemektedir. Ey bizleri yönetenler lütfen sorun ne ise veya varsa bu sorunu hükümet etmenin vermiş olduğu ciddiyet ile çözmeye çalışınız. Müzakere mi edersiniz yoksa kavga mı edersiniz onu halk bilmek istemez. Halkı ilgilendiren konu sadece ve sadece iş, aş ve barınmadır. Yani halk kendi evine götüreceği ekmek parası derdinde, geçim derdinde siz ise hala “popülizm” derdindesiniz…. 
“TC-KKTC Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün” imzalanmadığı her gün KKTC Ekonomisi ve Maliyesi kaosun içerisine sürüklenmektedir. Düşünün ki, Devletin yapacağı tüm alt yapı işleri nerde ise durmuştur. Bu da ülkeye gelecek olan sıcak paranın gelmemesi demektir. Kısacası Lütfen artık bu halkın zamanından çalmayı bırakıp hükümet etmenin gerekleri ne ise yapınız. Halk bunu bekliyor……
YORUM EKLE

banner608

banner473