Demokratik hukuk devletinde yasalar, uygulanmak amacı ile çıkarılır. Hükümetler de yürürlükteki yasalara uymak ve vatandaşların uymasını sağlamakla yükümlüdür.
Doğruyu söylemek gerekirse geçmişten günümüze, yasalara uyulmasında ve yasaların uygulamasında dikkati çekecek derecede bir umursamazlık olduğu görülür.
Fakat bazı yasaların uygulanmaması, sıkıntılara, can ve mal kayıplarına zemin sebep olabilmektedir.
Örneğin ‘Arazi Yangınları ile Mücadele Yasası’nın, uygulanmaması, ülkenin ve tüm vatandaşların etkilenmesine, zarara uğratılmasına sebep olabilmektedir.
Özellikle bu yıl kırsal alanlarda ve yerleşim yerlerinde çıkan otlar nedeniyle, yasanın uygulanmaması durumunda, yangın felaketi çıkma olasılığı, oldukça yüksektir.
Bilindiği gibi yangın, kısa sürede önemli can ve mal kayıplarına neden olabilen, çoğunlukla insanlardan kaynaklanan, bazı durumlarda da yıldırım gibi doğa olaylar sonucu ortaya çıkabilen bir felakettir.
Yangın olayının meydana gelmesi için, yanıcı madde, ısı ve oksijenin, bir arada olması gerekir. Halen çevremizdeki yanıcı madde olarak kuru otlar, adeta barut gibi tutuşmaya uygun durumdadır. Sıcaklar da başladığına göre, dikkatsizce bir hareket, felakete sebep olabilecektir.
Halen yürürlükte olan Arazi Yangınları ile Mücadele Yasası’nın (6/1979 ve 58/1988 sayılı Yasaları) titizlikle uygulanması durumunda, yangın riskinin büyük ölçüde önlenmesi mümkün olabilecek.
Bu yasalar uyarınca ilçe merkezindeki Kaymakam Başkanlığında, Su İşleri Dairesi, İtfaiye Şubesi, Orman Dairesi, Karayolları Dairesi, İlçe Belediye ve Sivil Savunma Teşkilatından birer temsilciden oluşan Yangın Harekât Merkezi kurulur.
Bu yasalar uyarınca yaz aylarında, iskan edilmiş alanlarda, askeri tesislerin bulunduğu yerlerde, elektrik santralleri, yakıt depoları, telefon ve elektrik direkleri ve ağaçların bulunduğu alanlarda, kesinlikle ot, diken, çalı, ve dal kümeleri yakılamaz. Buralardaki ot, çalı, diken ve dal kümelerinin yakılmasına da, kesinlikle izin verilmez.
Gerekli durumlarda herhangi bir kişinin arazisinde topladığı ot, diken, çalı ve dalları yakmak için, 10 gün önceden arazinin bulunduğu köyün Muhtarından izin almalıdır.
Muhtar ve Desteban ateş yakılmazdan önce alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını kontrol eder ve yeterli görmesi durumunda yazılı olarak izin verir ve izin belgesinin bir suretini de İlçe Kaymakamı ile Bölgedeki Polis Karakoluna vermek zorundadır.
Yasaya göre, izin alınarak yakılacak ot, diken, dal kümelerinin etrafı; diri ve ölü bitki örtüsünden arınmış olmalı, toprak açığa çıkacak şekilde temizlenerek veya etrafına düz arazilerde 6 metre, meyilli arazilerde de 20 metre genişliğinde sürülmüş şerit oluşturulması şarttır.
Ateş yakmak için yasada öngörülenleri yapan ve izin alan kişi ateşi rüzgarsız ve durgun havada saat 5 ile 10 arasında yakabilir.
Yürürlükteki mevzuata göre, arazilerde kullanılan araç gereç için de Polis Müdürlüğüne bağlı Fenni Araç Muayene Merkezlerinden izin alınması gerekir.
Ayrıca, Arazi Yangınları ile Mücadele Yasası (6/1979 ‘un 5(3) ve 5(4) maddesine göre Anayol hendekleri, arazilerde çıkabilecek yangınları önleme amacı ile devletçe her yıl mevsiminde temizlenmeli.
Yasalara aykırı hareket eden, bir yıla kadar hapis veya 10 bin TL ye kadar para cezasına veya her iki cezaya çarptırılabilir. Ayrıca yangına sebep olan, meydana gelen zararı da tazmin eder.
Özetle belirtmek gerekirse üzücü bir yangın felaketi ile karşılaşmamak için, hükümet acilen, ilgili yasa uyarınca gerekeni yapmalı ve yapılmasını sağlamalı.
Yasalara uyulmalı
- 08 Mayıs 2019, 10:59
- 53
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi