Prag'da bir konferansa katılan, Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı, terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslüm, mahkemeye çıkarıldı. Reuters haber ajansı Salih Müslüm'ün duruşmanın ardından serbest bırakıldığını duyurdu. Şehir mahkemesi sözcüsünden AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Müslüm'ün duruşması TSİ 13.00'de başladı. Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alırken, az sayıda terör örgütü yandaşı gösteri düzenledi. Medya mensupları, mahkeme salonuna alınmadı. Türkiye, Müslüm’ün geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini talep etmişti. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, terörist Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasıyla ilgili karara tepki göstererek, "Verilen karar uluslararası hukuka aykırı. Bu karar Çekya ile ilişkileri etkileyecek" dedi. Adalet Bakanı Gül de "Muhataplarımızdan bu hatayı en kısa sürede telafi etmesini bekliyoruz. Takipçisi olacağız, asla kabul edilebilir değil" açıklaması yaptı.
Türkiye ateş püskürdü
Terör örgütü PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslüm'ün Çekya'da serbest bırakılması kararına Türkiye'den tepki geldi. Ankara'da gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ şunları söyledi: Verilen karar uluslararası hukuka aykırıdır, terörle mücadele konusunda ortaya konulan ortak iradeye de aykırı bir karardır. Bu karar Türkiye-Çekya ilişkilerini olumsuz etkileyecek bir karardır. Gerekçeli karara bakacağız ama bir terör örgütü içinde etkin faaliyette bulunan bir teröristbaşı serbest bırakıldı. Bütün dünya ve Çeyda da biliyor ki, PYD, PKK ve DEAŞ gibi örgütler terör örgütleridir; bu karar teröre net bir destek kararı. Bu tür kararlar hukukla izah edilemeyecek çok net siyasal kararlardır. Türkiye'ye karşı yapılan terör faaliyetlerine destek kararıdır.
Gül: Asla kabul edilebilir değil
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül kararla ilgili olarak şunları kaydetti: Tutuklama kararı çıkması gerekiyordu ancak siyasi gerekçelerle tutuklama kararı çıkmadı. Bu konunun takipçisi olacağız, asla kabul edilebilir değil. Hukuki değildir ve terörle mücadele anlamında da kabul edilebilecek değildir. Bugün terörle mücadele yapan Türkiye, mahkemenin vermiş olduğu bir karar gerekçesiyle uluslararası hukuk neticesinde işlemler yapılması gerekirken hemen serbest bırakılmıştır. Teröristlere karşı hukuki mücadele devam edecek. Gerekli bakanlıklarımız da girişimleri yapıyor. Muhataplarımızdan bu hatayı telafi etmelerini bekliyoruz. Interpol, Türkiye'nin bazı taleplerini dikkate almıyor. Bu husus siyasi bir mesele değildir.
Çavuşoğlu: Skandal karar
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da "Çekya'nın bu kararı, hukuku ayaklar altına alan skandal bir karardır. Türkiye'nin gönderdiği dosyalar hiçbir şekilde nazara alınmadan verilmiş bir karar olduğunu düşünüyorum" açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasını, "Çekya'ya nota verdik, bu işin peşini bırakmayacağız" sözleriyle değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a refakat ettiği Cezayir'de gazetecilerin terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm'ün Çekya'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılması hakkındaki sorularını yanıtladı. "Çekya mahkemelerinin Salih Müslüm'ü serbest bırakması esasen Avrupa ülkelerini birçoğunun terörle mücadele konusundaki samimiyetsizliğinin bir göstergesidir." diyen Çavuşoğlu, ortada mahkeme kararları bulunduğunu, İnterpol'ün de kırmızı bülten yayınladığını hatırlattı.
Dışişleri: Karar terörle mücadele sorumluluğundan uzak
PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslüm'un Çekya'da mahkeme tarafından serbest bırakılmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan da tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Karar terörle mücadele sorumluluğundan uzak. Çekya masumların acısını umursamadı. Karar Çekya'nın sorumluluklarıyla bağdaşmıyor " açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle denildi: "Çekya Avrupa’da terörle mücadele söyleminin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni örneğini vermiştir."
Çekya’dan tepkilere cevap geldi
Çekya'dan karar sonrası yapılan ilk açıklamada Türkiye'nin iade talebinde bulunması halinde kararı gözden geçirebilecekleri belirtildi.. Çekya'dan yapılan açıklamada Türkiye'nin terörist elebaşı Salih Müslim'in iadesini talep etmesi halinde kararın yeniden gözden geçirileceği ifade edildi. Çekya makamları ayrıca, Çekya'nın terörizmi desteklediği yönündeki açıklamaları kabul etmediğini duyurdu.
Başbakan çağrıda bulunmuştu
Başbakan Binali Yıldırım, eski PYD elebaşı Salih Müslüm'ün yakalanmasıyla ilgili "Gün, NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür" diyerek iade çağrısı yapmıştı. Yıldırım, “Hakkında kırmızı bülten çıkardığımız PKK/PYD elebaşlarından Salih Müslim, 24 Şubat'ta Çek Cumhuriyeti'nde gözaltına alındı. Bu teröristin iadesi için gerekli çalışmaları başlattık. İçişleri, Dışişleri, Adalet bakanlıklarımız konuyu yakından takip ediyor. Gün, NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür. Ümit ederiz ki müttefikimiz Çek Cumhuriyeti, terörle mücadelede yaşanan hassasiyeti görür, gerekli dayanışmayı sergileyerek bu teröristi bize iade eder.”demişti.
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 12:41