banner564

Tüm sanıklar beraat etti

Ergenekon davasında 12 yıl sonra karar açıklandı

Tüm sanıklar beraat etti
banner598

 İstanbul Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007’de el bombalarının bulunmasıyla başlayan kumpas süreci 4 bin 403 günün ardından dün resmen sona erdi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan 235 sanıklı davada mahkeme, "Ergenekon örgütünü kurma", "yönetme" suçundan tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 

Ergenekon davasında 12 yıl sonra karar çıktı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Yargıtay’ın bozma kararının ardından görülen 235 sanıklı Ergenekon davasında mahkeme, aralarında Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Şener Eruygur, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Mustafa Balbay, Bedrettin Dalan, Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında örgüt kurmak, yönetmek ve üyelik suçundan beraat kararı verilmesine hükmetti.
Ergenekon davasında mahkeme, kararı açıkladı. Davada tüm sanıklar örgüt üyeliğinden beraat ederken; Danıştay baskını ve Cumhuriyet gazetesine el bombası saldırılarının failleri Alparslan Arslan dahil 4 sanığa ise müebbet hapis cezası verildi.
Daha önce verilen beraat, görevsizlik ve düşme kararları sonrasında 235 sanık yönünden devam eden "Ergenekon" davasında tüm sanıkların "silahlı örgüt kurmak yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık" suçundan beraatine hükmedildi.
Daha önce verilen beraat, görevsizlik ve düşme kararları sonrasında 235 sanık yönünden devam eden Ergenekon davasında kararlar açıklandı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki onuncu duruşmaya, tutuklu sanık Alparslan Arslan ile başka suçtan tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu ve Bedirhan Şinal katıldı. 
Başka suçtan tutuklu sanıklar Osman Yıldırım, Bora Ballı, Yüksel Dilsiz, Murat Çağlar, İsmail Sağır ve Tekin Irşi'nin tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılımlarının sağlandığı duruşmada, eski milletvekili Emin Şirin, emekli Tuğamiral Alaattin Sevim, emekli Albay İlyas Çınar ve emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 30'u aşkın tutuksuz sanık da hazır bulundu. 
Duruşmada, sanık Bedirhan Şinal'in avukatının, daha önceki duruşmada savunma hazırlayacağını belirttiği halde mahkemeye mazeret dilekçesi gönderdiği belirtilerek, yüklenen suçların zaman aşımına uğramasına sebebiyet verebilecek nitelikte, savunma hakkının kötüye kullanılması amacıyla sunulduğu kaydedilen mazeret dilekçesinin reddine karar verildi. 

Aldatıldım pişmanım
Mahkeme heyeti başkanı, başka suçtan tutuklu olan sanık Şinal'e yüklenen suçların zorunlu avukatlık gerektirmediği ve talebi üzerine barodan atanan avukatla savunması yapmasının beklendiğini belirterek, bu sanığa savunmasını sordu.
Şinal, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde aleni tehdit edilip susturulmaya çalışıldığını ancak susmayıp, Ergenekon'un kimler tarafından yapılan kumpas olduğunu itiraf ettiği zaman mahkeme heyetinin kendisine ceza verip yıllarca cezaevine mahkum ettiğini öne sürdü. 
FETÖ'cüler tarafından 20 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldığını ve suçu sabit olan Osman Yıldırım'a beraat verildiğini savunan Şinal, "Çünkü o FETÖ'nün Osman'ıydı. Onlara sırtını dönemezdi. Kumpasın ortağı olan Osman Yıldırım beraat kararı aldı. Bense yüce Türk milletinin gönlünde, kurulan tuzağa rağmen beraatimi aldım. Benim gençliğim FETÖ kumpasına kurban gitmiştir. Beni kullanan insanların devlet olduğunu zannediyordum. Aldatıldım pişmanım" dedi.

Kararlar
Onuncu duruşmanın öğleden sonraki oturumunda karar açıklandı. Mahkeme heyeti, "Ergenekon örgütü" adı altında bir örgüt olmadığı için, "örgüt kurmak, yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık" suçlarından açılan tüm davalar yönünden sanıkların tümünün beraatine karar verdi.
Tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Osman Yıldırım'a yöneltilen bütün suçlarının, cezası en yüksek olan "Anayasayı ihlal" suçu kapsamında değerlendirildiğini belirten heyet, bu sanıklardan Alparslan Arslan'ın ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar Timuroğlu, Sağır ve Yıldırım'ın ise, müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Rakamlarla Ergenekon davası
100 binden fazla telefon izlendi.
60 bin telefon dinlendi.
3 bin kişi hakkında takip yapıldı.
Bin 360 kişi ifade verdi.
588 kişi tutuklandı.
7 sanık ifadesini veremeden öldü.
7 sanık kansere yakalandı.
Davada 44 gizli tanık vardı.
Toplam sayfa sayısı 17 bini aşan 19 iddianame hazırlandı 

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2019, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474