banner564

‘Toplantı hakkı var’

Başbakan Davutoğlu, İtalya Başbakanı ile düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı

‘Toplantı hakkı var’
banner598
   Başbakan Ahmet Davutoğlu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği ortak basın toplantısında,gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın dondurulmuş bölgeler planına ilişkin değerlendirmeniz nedir? Türkiye'nin güvenli bölge önerisini karşılayabileceğini düşünüyor musunuz? Gaziantep'teki temasları konusunda Türk hükümetine bir bilgilendirme ya da değerlendirme yapıldı mı?" sorusu üzerine, plan konusundaki görüşmelerin hala devam ettiğini bildirdi.
   Daha önceki görevlerinden tanıdıkları De Mistura'nın Ankara'ya da gelerek bu konularda Dışişleri Bakanlığında görüşmeler yaptığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
   "Tabii biz, daha önce de birçok kez, Türkiye'nin öncülüğünde başka ülkelerle birlikte ateşkes yapılması konusunda çok çaba sarf ettik. Ancak maalesef Suriye rejimi hiçbir zaman verilen bu sözlere sadık kalmadı. Ateşkesi bir müddet, belki birkaç saat için bile yaptığında, genellikle belli bölgeleri boşaltmak için kullandı ve sonra yine saldırılarına devam etti”.

Türkiye'nin dönem başkanlığında G20

   Başbakan Davutoğlu, "G20'nin dönem başkanı olarak Türkiye'nin dünya ekonomisiyle ilgili düşünceleri, projeleri nedir?" sorusu üzerine, Renzi'nin de katıldığı Avustralya'daki G20 toplantılarda bu konuların ele alındığını hatırlattı.
   "İmralı heyetinin dört maddelik bir taslağı olduğu belirtiliyor. Bu yol haritasında özerklik ve genel af gibi tartışmalı başlıkların da yer aldığı belirtildi. HDP kanadından gelen bu açıklamalarla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, daha önce de bu süreçlerin çok dikkatli yürütülmesi gerektiğini birçok kez vurguladığını söyledi. 
   Şiddet, şiddet ve nefret dilinden uzak durulmasının birinci öncelik olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İç Güvenlik Reformu"nun özgürlüklerin korunması için hazırlandığını belirtti.
   "Toplantı ve gösteri yapma hakkı, herkesin hakkıdır ve bu hakkı sağlamak devletin görevidir. Herkes, barışçıl her türlü gösteriyi yapabilir. İstediği sayıda kişiyi toplayıp kendi görüşlerini ifade edebilir. Fakat şiddete başvurduğu andan itibaren bu bir suçtur. Yeni yasada da toplantı ve gösteri yürüyüşleri teminat altına alınıyor ve herhangi bir grubun, şehirlerde, meydanlarda şiddet kullanarak diğer insanların gösteri yapma hakkını ortadan kaldırmasına da imkan vermemek açısından bazı tedbirler öngörülüyor. Her şeyden önce bu süreçte, başarısı isteniyorsa ki hepimiz için Çözüm Süreci asli bir süreçtir, dün TBMM'de de bunu vurguladım, iç barışımız için, geleceğimiz için önemlidir, burada, herkesin şiddet dilinden uzak durması lazım.”

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474