İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanıyor. 56 ülkenin temsilcisi ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze'de filistinlilere dönük katliamına karşı tek ses olmaya çalışacak. Zirveye katılması beklenen Filistin lideri Mahmud Abbas ise İstanbul'da olamayacak. Abbas, kulak ameliyati geçirdiği ve uçağa binmesi sakıncalı olduğu için yerine Başbakan Rami Hamdallah gelecek.
Ürdün Kralı 2. Abdullah, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad es-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmedel-Cabir zirvede ülkesini en üst düzey temsil edecek isimler.
Suudi Arabistan ve Mısır ise dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilecek. Edinilen bilgilere göre toplantıda ilk hedef, ABD'nin yanında yer alıp Kudüs'te büyükelçilik açan ya da açacak ülkelere dönük ortak yaptırım kararı almak. Guatamela, Washington'ın adımı takip ederek ABD'den sonra Kudüs'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.
Romanya, Çekya, Macaristan ve Honduras bundan sonra büyükelçilik açma sinyali veren ülkeler olarak teşkilatın yakın takibinde. Ancak nihai bildiride ortak yaptırımlar sıralanabilecek mi bu henüz belirsiz. İstişareler sürüyor.
Zirvedeki bir diğer hedef, pazartesi günü İsrail'in "hedef gözeterek" Gazze'de 62 kişiyi öldürmesinin uluslarrası toplumda cezalandırılması için gerekli mercilere başvurma konusunda uzlaşmak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gündeme getirdiği, Gazze katliamının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmesi konusu da masada.
Türk yetkililer, "Liderler uzlaşılırsa, konuyu mahkemeye götürecek taraf Filistin'dir, Türkiye mahkemeye taraf olmasa bile hukuki ve mali destekte bulunabilir" diyor. Yetkililer, "ABD tarafından veto edileceği bilinse bile Gazze'deki katliamın Güvenlik Konseyi'ne getirmek için çabaların sürmesinin önemine dikkat çekiyor. Eğer oradan sonuç çıkmazsa, tıpkı aralık ayında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını açıkladıktan sonra yapıldığı gibi konunun BM Genel Kurulu'na götürülmesi planlanıyor.
İnce: Atılacak adımlar incelenecek
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü İstanbul İslam İşbirliği Zirvesi'ne ilişkin bilgi verdi. Kalın, ABD yönetiminin uluslararası hukuku ihlal ederek Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını uygulaması ve bu bağlamda Gazze'de barışçıl gösteri yapan masum Filistinlilerin katledilmesiyle ortaya çıkan vahim gelişmelerin ele alınması amacıyla, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, bugün İstanbul'da İİT üyesi ülke Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımıyla Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleneceğini belirtti.
Zirvede İslam ülkelerinin Filistin ve Kudüs davasını savunmak amacıyla Filistin Devleti ve halkıyla dayanışma ve işbirliği içinde izleyecekleri tutum ve atacakları adımlar üzerinde durulacağına dikkati çeken Kalın, şunları kaydetti: "İsrail'in işgali ve Filistin meselesi sadece Müslüman ülkelerin değil, hukuk ve adalete inanan herkesin ortak meselesidir. Zirvede Filistin'de yaşanan zulmün sona erdirilmesi için dünya kamuoyunun harekete geçirilmesi yönünde atılacak adımlar da ele alınacaktır."