banner564

Çömlekçi kızlar

Bitlis’in Mutki ilçesinde kadınlar, kırmızı toprakları işleyerek farklı hediyelik eşyalar üretiyor

Çömlekçi kızlar
banner598
Bitlis’in Mutki ilçesinde toprağa şekil vererek ürettikleri süs eşyalarını satışa sunan kadınlar, hem çömlekçilik geleneğini yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Mutki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce ilçeye bağlı Kavakbaşı beldesinde oluşturulan atölyede 20 kadın kursiyer, beldeden çıkarılan kırmızı toprağı işleyerek, birbirinden farklı hediyelik eşyalar üretiyor.

Çevre kentlere de satıyorlar
Bölgede çömlekçiliğin yaygınlaşmasına katkıda bulunan kadınlar, yaptıkları çalışmaları çevre kentlere de satıyor. Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı Veysi Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, beldelerinde yıllardan beri süre gelen çamur sanatını kadınların eliyle yaşattıklarını söyledi.
Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının beldeden karşılandığını anlatan Oğuz, şöyle konuştu: "Kavakbaşı çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. Erzurum'a kadar çanak çömlek gönderiliyordu. Her ne kadar Türkiye'de Avanos çanak, çömleğiyle ön plana çıkmış olsa da bölgemizde çanak çömlek önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi Kavakbaşı beldesiydi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar buradan alıp başka yerlere götürerek pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği yaşatıyoruz."

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2015, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473