banner564

Türkiye destinasyonu 2024 Sezonu Turizm tahlili

Maliyetlerin artması neredeyse ikiye katlanmış; maaş, elektrik ve enerji giderleri yükselmiş, ayrıca gözle görülür baskılanan döviz kuru nedeniyle Türkiye’deki görüştüğümüz otelci dostlarımız fiyat arttırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Bunun sadece Antalya, Alanya ve Ege otelleri için genelleme yerine tüm Türkiye için konuşuyorum.
Geçen yıl en fazla turisti Rusya pazarından elde eden Türkiye; bu yıl aynı rakamlara ulaşamayacak gibi görünüyor. Bu sebeple Alman turistler Rusları geçebilir. Bekleyip göreceğiz. 
İlk altı ay yani Hazirana kadar özellikle de bayramların ilk altı ayda olup bitmesi yalancı bir baharın yaşadığına dair otelcilerin ortak kanısı. 

Temmuz ayında strateji değişikliği

2023 yılında müthiş bir performans göstererek AB pazarında 4. sıraya yerleşen Türkiye gösterdiği performansla ilk altı ayda 2023 performansını geçecek gibi gözüküyorken; temmuz ayı tur operatörlerinden elde edilen rezervasyonlar ışığında otel dolulukları%60-65 oranda kaldı . Böylelikle otel fiyatlarında yüksek sezonunda fiyat kırmak durumunda yani düşürmek zorunda kaldılar. 

Türkiye Turizm Sektörü ne diyor? 

  Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Rusya’dan Türkiye’ye yönelik tatil talebinin düşük seyretmesi nedeniyle Türk otelcilerin fiyatları düşürdüğü belirtti.

Mayıs ayında tatil haftası 7-8 gecelik turların kişi başı ortalama maliyetinin 88-93 bin ruble arasında değiştiğini hatırlatan sektör temsilcileri benzer paketin fiyatının BAE’de 140-150 bin, Mısır’da ise 100-110 bin ruble arasında değiştiğini belirtiyorlar. Ancak mayıs tatilinde 100 bin rublenin altında kalan Türkiye fiyatları sezonda 300 bin rubleye kadar çıkınca Başta Antalya olmak üzere çoğunlukla Rusya’ya çalışan turizm bölgelerinde temmuz doluluk oranları yüzde 60’larda kaldı. Temmuz ayı için uçak bileti alan Rusların yalnızca yüzde 7’sinin Antalya’yı tercih etmesi de bu verileri doğruluyor.
Türkiye’deki fiyatların yüksek kalmasının nedenlerinden birinin rublenin değer kaybıyla ilgili olduğunu belirten ATOR Başkan Yardımcısı Taras Kobişçanov, “Bazı oteller temmuz-ağustos ayları için fiyatlarını ciddi artırdı. Haziran ayını mükemmel sattılar ancak temmuz talebi çöktü. 
Temmuz fiyatları hazirandan daha düşük. Bu da oldukça ilginç bir durum” dedi. Kobişçanov’un ilginç bulduğu durumun nedenini Kurban Bayramı olarak açıklayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, “Haziran bayram nedeniyle dolu geçti. Ama temmuz düşük başladı. Oteller son dakika satışlarında yüzde 10-15 indirime gittiler. 
Sadece Ruslar için değil İngiliz ve Almanlar için de indirimler var. Rusya’nın kişi sayısı olarak bu yıl iyi bir performans göstermesi umudumuz ama Almanlar birinci sırayı Ruslardan alacak gibi görünüyor” dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu ise “Antalya’ya Rusya’dan 2019’da 5,5 milyon turist gelmişti, geçen sene 3,4 milyonda kaldı. Boşluğu dolduramayan bölgeler var” dedi.

“2019’a kıyasla hala gerideyiz”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da “Rusya iyi gidiyor deniyor ancak daha rakamlar 2023 sayılarını tam yakalayamadı.

Kemer Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz da, yüksek sezona girilmesine rağmen otellerde doluluk oranlarının yüzde 60ile 70 civarında olduğunu kaydetti. Yorulmaz, “Fiyatlar yüksek, enflasyon yüksek, döviz kurları baskılanıyor. Gelir ve gider farkı kaybı var. Karlılıklarda yüzde 25 kayıp var. Mecburen fiyat yükseltmek zorunda kalınıyor. Böyle olunca Avrupa’daki rakiplerimiz Fransa, İtalya ve Yunanistan’la yarışamıyoruz. 

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sisli, Haziran ayında bayram döneminde yüksek doluluklara ulaşan sektörün temmuz, ağustos ve hatta eylül aylarında tesis bazında farklılıklar göstermekle beraber genel olarak dolulukların düşük göründüğünü kaydetti. 
Bu yıl Türkiye bütçe açığını ciddi oranda “ Turizm Bakanlığı açıklamalarına göre 80 milyar $ turizm geliri, 80 milyon turist çekmeyi hedeflemekte. Bekleyip göreceğiz. İnşallah olur ve Türkiye’nin düzlüğü çıkmasına ekonomik açıdan yardımcı olur. 

YORUM EKLE

banner471

banner474