banner564

Turizmde acil kriz masası şart

En son yazmam gerekeni en baştan söyleyeyim . Bu kafa ile devam edersek 2025 yılı da kaybedilmiş olacak.
Kesinlikle karamsarım ve umudum yok açıkçası Kuzey Kıbrıs sevdalısı olarak turizmde daha ileriye gitmek istediğimiz için verdiğimiz bütün kavga . Hükümet edenlerin ve turizmi idare etmeye çalışanların vizyonsuzluğu, iş bilmezlik ile bütünleştiği için bugünleri yaşamamız kaçınılmazdı.

Bu günlere nasıl geldik?

Her yıl ister kitle , ister eğlence şans oyunları, isterse MICE ( toplantı , konferans ) olsun adanın kuzeyinin en büyük pazarı olan( 65-70 % ) Türkiye , ulaşım maliyetlerinin yüksekliğinden bir de artan enflasyon ve maliyetlerin yansıtılmak zorunda kaldığı konaklama fiyatları ile yüksek sezonun ortasında olmamıza rağmen dolulukları %30’dan ileriye taşıyamadı.
Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi . Çok yazılar yazdık, çok sözler söyledik. Ancak bir türlü Türkiye ile en azından ulaşımın maliyetlerinin daha düşük seviyeye girmesini ( taban tavan fiyatı) uygulayamadık. Bu sıkıntı öyle birkaç yılın sıkıntısı değil , en az altı yedi yıllık bir mesele. Buna benzer konular ayrıca gittikçe artan enerji, çalışan ( personel) , yiyecek içecek fiyatlarının ise neredeyse iki katı daha yükseldiği bir ortamda Yıldızı yüksek ve küçük tesislerin oda fiyatlarını beklenenden çok daha yükseğe itti.
Bu yukarıda yazdıklarıma istinaden ; üstüne üstlük yapılan anlaşmalar ile Yunanistan’ın akıllıca bir hamlesiyle Türk turistlere vize kolaylığı sağlaması ; Yunan adalarını turizm açısından patlattı Kıbrıs Adası’nın kuzeyini de turizm açısından ne yazık ki uçuruma itti .
Siyasi otoritenin göz boyama çalışmaları neticesinde geliştirilen zayıf marketing çalışmaları ve etkisiz slogan ( Ada Kıbrıs ) Türkiye’den önümüzdeki yıl için turist bulma çabaları da ne yazık ki beklenen hamleleri yapamayacak. Acente ve operatörlerinin ayrıca münferit konaklama ve ulaşım anlamında hatta bunun içerisine transfer ücretlerini de eklersek ülkemizin destinasyon “standart fiyatı” yine yükseklerde olacak. ( 2025 )

Yunan adalarında rekor


Eylül sonu Ekim başına doğru gazeteleri süsleyecek en önemli manşetlerden birisi Yunan Adaları’na bu yıl giden turist sayısı rekor kırdı olacak.
Kuzey Kıbrıs ise bu oyunun dışında kalacak. Avrupalı turist geliyor mu derseniz; ilk altı ayda gelen turist sadece 435 bin seviyesinde kaldı . Kendisine “Ucuz tatil “ arayan turistler öyle anlaşılıyor ki rotayı başka tarafa çeviriyorlar ve çevirmeye de devam edecek .
Küçük ve orta boylu işletmeler ise kapıya kilit vuruyor . Yerli turist bir yere kadar fiyat ucuzlar ise bir miktar çare olabilir ancak o da “ suni teneffüs “
Akil ve kanat önderleri ile Acil kriz masaları oluşturulması gerekli ve tedbirler alınmalı . Çok üzgünüm ama günübirlik siyaset peşinde koşanlar bunun hesabını veremeyecek .


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sami Mengütay
Sami Mengütay - 3 ay Önce

Maalesef çapsız, liyakatsız yöneticiler ve işletmeciler yüzünden Turizmde de pazarı Yunanistan’a kaptırmış durumdayız

NM
NM - 3 ay Önce

Degerli hocam ucak fiyatlarinin yuksek olmasi belkide ipini koparan KKTC'ye gelemesin diye dusunuyorum.. quality better than quantity..

banner471

banner474