banner564

Sivrisinek ısırıklarına iyi gelen doğal çözümler

Sivrisinekler, yaz mevsiminin en can sıkıcı davetsiz misafirleri olarak evlerimizi istila eder ve kanlarımızı emerler. Ayrıca yaz sıcağında uyumak zaten zorken, çıkardıkları vızıltılarla da uykumuzu kaçırırlar. En değerli sıvımızın yani kanımızın peşinde olan bu asalak böceklerin zararları, sadece bunlarla sınırlı değildir. Sivrisinek ısırığı çok tehlikeli hastalıklara neden olabilmektedir. Sivrisinek, bataklık ve lağım gibi pis sularda yaşadığı için, sıtma ve sarıhumma gibi hastalıklara neden olan parazitlerin taşıyıcılığı yapar. Bu yüzden sivrisinek ısırıklarını ciddiye almalısınız. Bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebeklere özellikle dikkat etmeli ve onlar için sivrisineklere karşı korunma yöntemlerini uygulamalısınız. Sivrisineğin ısırma anını fark etmeyiz; çünkü sivrisinekler soktukları bölgeye özel bir salgıyla lokal anestezi uygular. Bu nedenle sivrisinek ısırığının etkileri bir süre sonra görülmeye başlanır. En belirgin olarak aşırı kaşınma hissi oluşur. Ayrıca ısırılan yer kabarıp kızarır, bazı durumlarda enfeksiyon kaparak çok daha kötü bir görüntüye neden olabilir. 
Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?
Sivrisinek ısırıkları 1-2 gün içerisinde geçme eğilimindedir. Bağışıklık sistemi daha zayıf olanlarda ve çocuklarda, kızarıklık ve şişlik daha uzun süre kalabilir. Sivrisinek kaşıntılarında, eczanelerde satılan ve cilt yüzeyine uygulanan topikal anti-histaminik kremler, kaşıntı önleyici merhemler sürülebilir. Kaşıntıyı ve enflamasyonu azaltmak amacıyla sivrisinek ısırılan yere buz da uygulanabilir. Sivrisinek ısırıklarında, ısırılan yeri kaşımak, hem kızarıklığın hem de kaşıntının daha da artmasına neden olacaktır. Bunun nedeni kaşımanın ciltte oluşan enflamasyonu artırmasıdır. Ayrıca çok kaşıma sonucunda cilt üzerinde tahriş olup kanama gerçekleşebilir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle, özellikle sivrisinek bir çocuğu ısırdıysa, tırnaklarının kesik olduğundan emin olmak ve kaşımaması için tembihlemek gerekmektedir. 
Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
Sivrisinek ısırıldığında yapacağınız ilk iş, sivrisinek ısırığını su ve sabunla yıkmaktır. Sivrisinek ısırığında eczanelerden alınan ilaçların yanı sıra, evde bulunan malzemelerden doğal çözümler üretilebilirsiniz. 
Aloe vera
Aloe veranın anti-enflamatuvar etkisi yüzünden kullanım alanı çok geniştir. Evinizde bulundurduğunuz aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz. 
Fesleğen
Cildi fesleğen ile ovmak sivrisinek ısırığına karşı yapılabilecek başka bir doğal uygulamadır. Fesleğen kaşıntılı cildi rahatlatabilecek kimyasal bileşiklere sahiptir. Fesleğen yağını losyon olarak uygulayabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Kendi karışımınızı yapmak için, 2 bardak su ve yaklaşık 15 gram kuru fesleğen yaprağı kaynatın. Karışım soğuduktan sonra, karışıma batırdığınız pamuğu etkilenen bölgeye sürün. Daha acil bir tedavi için taze fesleğen yaprağı doğrayın ve cildinize sürün. 
Alkol
Özellikle izopropil ya da etanol türü alkoller, buharlaşırken yarattığı serinletici etki sayesinde sivrisinek kaşıntısını geçirir. Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur, alkolün fazla sürülmesinin cildi tahriş edebileceğidir. 
Çay poşetleri
Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkiden de yararlanabilirsiniz. 
Seyreltilmiş, kıyılmış sarımsak
Sarımsağın yara iyileştirici ve antiviral özelliği uzun süredir bilinmektedir. Fakat sarımsak cilde doğrudan uygulandığında, cildi irrite edip daha fazla enflamasyona yol açabilir. Bu nedenle kıyılmış sarımsağı Hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uygulayabilirsiniz. 
Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi, böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, suçiçeği ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. İnce yulaf ezmesine biraz su ekleyip maske haline gelen karışımı etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. 15 dakika sonra ılık suyla yıkadıktan sonra bir kremle nemlendirebilirsiniz. Bu karışıma antibakteriyel etkisi nedeniyle bal da eklenebilir. Bal daha fazla sivrisinek çekebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. 
Bu ürünleri kullanırken çok dikkat edin!
Birçok yerde sivrisinek ısırığına karbonat, diş macunu limon suyu ve elma sirkesinin iyi geldiği belirtilmektedir. Ancak bu ürünler özellikle hassas ciltleri çok çabuk kurutabilir, ayrıca cilt kızarıklığını artırabilir. Bu sebeple bu ürünleri kullanırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Sivrisinekten nasıl korunulur?
Sivrisinekler noktürnal (gececil) hayvanlardır. Akşam saatlerinde aktifleşmeye başlayıp gece beslenmeyi tercih ederler. Bu sebeple alınacak önlemler özellikle akşam saatlerinde artırılmalıdır. Sivrisinek ısırığından korunma yöntemlerini 4 farklı şekilde sınıflandırabiliriz:
•    Doğal yöntemler: Sivrisinekler bazı kokulu bitki türlerinden uzak durmaya çalışırlar. Bunlara örnek olarak reyhan ve fesleğen verilebilir. Bu tip bitkilerin sivrisineklerin eve giriş yapabileceği yerde bulundurulması, sivrisinek ısırığı olasılığını azaltacaktır. Bunun haricinde, bazı bitkilerden elde edilen yağlar seyreltilerek vücuda sürülebilir. Lavanta, okaliptüs gibi yağların sivrisinek kovucu özellikleri bulunmaktadır. Bu yağları uygularken badem yağı gibi cilde zarar vermeyen, faydalı bir yağ içerisinde seyreltmek önemlidir. Genel formül olarak 15 gram yağa 3-5 damla bitkisel yağ damlatılmalıdır.
•    Kimyasal yöntemler: Sivrisineklerden en etkin korunma yöntemleri kimyasal yöntemlerdir. Kişinin kendisinin üzerine uygulayabileceği kimyasal solüsyonlardan, açık ve kapalı mekânlarda kullanılan sivrisinek kovuculara kadar birçok seçenekler bulunmaktadır. Sivrisineklerden korunma yönteminde en etkin ve en yaygın kullanılan kimyasal madde N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET)'tir.
•    Fiziksel bariyerler: Sivrisinek ısırıklarından korunmak için uzun kollu ve vücudu daha fazla örten giysiler tercih edilebilir. Yatılan odalarda cibinlik kullanılabilir. Kapı ve pencerelere sivrisinek engelleyici tüller takılabilir.
•    Diğer yöntemler: Ultrasonik ses çıkartan aletler, sivrisineklerin başlıca düşmanı olan yusufçuk (dragonfly) sesi çıkartarak ya da agresif erkek sivrisineğin kanat çırpış sesini taklit ederek, dişi sivrisinekleri kaçırtabilir. Ancak bu yöntemler kimyasal yöntemler kadar etkili değildir.

Sivrisinekler ısıya, ışığa, laktik asit, ter ve vücut kokusuna, karbondioksite daha çok gelir. Ayrıca alkol alımının daha yüksek oranda ısırılma ile ilişkisi gösterilmiştir. Bu nedenle piknik vb. yerlerde alkol alımı kısıtlanarak önlem alınabilir. Ayrıca yaşanılan çevreye dair birtakım önlemler alarak da sivrisineklerin yaşam alanı kısıtlanabilir. Sivrisinekler durgun sularda ve yeşil alanlarda daha çok bulunur. Bu nedenle evinizin etrafında, çocuk havuzu vs. gibi boşaltılabilecek su birikintilerini temizlemek gerekir. Uzun otların temizlenmesi ve çimlerin biçilmesi de aynı şekilde burada barınan sivrisineklerin sayısında azalma sağlayacaktır. 
Sağlıklı günler dilerim.

YORUM EKLE

banner608

banner473