banner564

Projemiz var mı, yok mu? Elektrik meselemiz ne olacak?

Dünkü Fileleftheros gazetesi, Amerikalıların Kıbrıs’ın kablo ile Yunanistan’a bağlanması konusundaki zorluklar ve beklenen “büyük zarar” için uyarıda bulunduklarını duyurdu. Gazete, Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP şirketi tarafından hazırlanan inceleme raporunun Rum Yönetimi’nde yoğun düşüncelere neden olduğunu yazdı.
Bu haber yayına hazırlanırken KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın Türkiye’ye bakan sahilindeki bir otelde düzenlenen konferansta, benzer uyarılarda bulunuyor ve Rumları Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi projesini engellememeye, tam tersine bu projenin parçası olmaya çağırıyordu.
Keşke böyle bir dünya olsa! Rumlar Türkiye’den kablo ile elektrik alabilirler tabii ama Türkiye ile ayrı bir anlaşma imzalamak isteyeceklerdir. Türkiye onları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal temsilcisi sayarsa hemen kabloyu döşemeye başlarlar…
Sorun, teknik olarak ele alınmaktan çok siyasi değerlendirmelere konu oluyor. Biz, KKTC’yi fiili tanıma anlamına gelecek iş birliklerini zorlamaya çalışıyoruz ama Rum tarafı tam da bu nedenle bizimle iş birliği yapmaktan kaçınıyor. Bundan bir şey çıkmaz!
Elektrik konusu siyasi olarak değerlendiriliyor olsa bile aynı zamanda temel bir gereksinmenin karşılanması sorunudur. Konu, Kıbrıs sorunu çözümlenene kadar bekleyemez. Elektrik kullanımı her geçen gün artıyor; ihtiyaçla birlikte sorun da büyüyor. Bu nedenle biz soruna “siyasi yaklaşım” ile yetinemeyiz. Aynı zamanda “teknik bir çözüm” de bulmak zorundayız.
KKTC’ye Türkiye’den kablo ile elektrik taşınması çalışmaları, 2023 yılının temmuz ayında imzalanan anlaşmalar ile başlatılmıştı aslında. İki devletin yanısıra Kıb-Tek ile AKSA arasında da anlaşma imzalanmış ve bu işin fizibilite çalışmasının bir yıl içinde tamamlanacağı duyurulmuştu. Bir yıllık süre çoktan doldu. Fizibilite çalışmasının tamamlanıp tamamlanmadığı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Tamamlandığını duyuyoruz. Kıb-Tek bunu değerlendirme kapasitesinden yoksun olmalı ki açıklama yapmaktan kaçınıyor.
Bu arada, kablo ile Türkiye’ye bağlanmanın siyasi engelleri olup olmayacağı konusu da açıklığa kavuşturulmayı bekliyor. ENTSO-E (Avrupa Elektrik Şebekeleri İzleme ve İşbirliği Ağı) bu konuda “kesin bir engel” oluşturuyor mu; oluşturmuyor mu? Politikacıların bu soruya kesin bir yanıt vermesinin zamanı gelmiştir. Böyle bir engel varsa ve Türkiye bu engeli aşamıyorsa KKTC’nin elektrifikasyonu için daha başka modeller gerçekleştirmek gerekecektir.
Artık zamanı geldi: Elektrik konusunda daha somut çalışmalara ve açıklamalara ihtiyaç var!


Elektrik sorunu ötelemeyi kaldıramayacak duruma geldi. Kamuoyu da aydınlatılmayı bekliyor.
 

YORUM EKLE

banner608

banner473